Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σεούλ επικύρωσε την απόφαση που απαγορεύει να γίνονται τα τατουάζ από οποιοδήποτε άλλον εκτός από τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.
Η απόφαση κάνει την Νότια Κορέα τη μόνη ανεπτυγμένη χώρα που δεν επιτρέπει σε κανέναν εκτός από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.
Οι tattoo artists χλεύασαν την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την καθυστερημένη και χωρίς πολιτιστική κατανόηση.
Παρά την απαγόρευση εδώ και δεκαετίες, στη Νότια Κορέα υπάρχουν σχεδόν 50.000 tattoo artists, οι οποίοι κινδυνεύουν με διώξεις για την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Η παραβίαση της απαγόρευσης τιμωρείται με πρόστιμα έως 50 εκατομμύρια γουόν, δηλαδή κάτι παραπάνω από 37.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης, που συνήθως είναι δύο χρόνια. Ωστόσο ο νόμος επιτρέπει ακόμα και την ισόβια κάθειρξη.
Οι ενώσεις των tattoo artists έχουν κινήσει μια σειρά δικαστικών αγωγών από το 2017 αμφισβητώντας το νόμο. Ισχυρίζονται ότι ο νόμος παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμά τους να ασκούν το επάγγελμα.
Με ψήφους 5 προς 4, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι ο νόμος είναι συνταγματικός. Ισχυρίστηκε δε, ότι το τατουάζ φέρνει πιθανές παρενέργειες και αφορά σε ζητήματα ασφάλειας.
«Οι περιορισμένες ιατρικές γνώσεις και δεξιότητες που εμπλέκονται στο τατουάζ δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα επίπεδα θεραπείας που μπορούν να παρέχουν οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, θεραπεία που μπορεί να χρειαστεί πριν ή μετά τη διαδικασία», ανέφερε η ετυμηγορία.
Σωματείο 650 tattoo artists εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την παλιά, λέγοντας ότι δεν έχει καμία αξία.
«Το δικαστήριο εξακολουθεί να περπατά στα τέσσερα πόδια όταν όλοι οι πολίτες περπατούν όρθιοι», είπε ο Κιμ Ντο-γιον, ο επικεφαλής του σωματείου και διάσημος tattoo artist, γνωστός ως Ντόι.
Ο Κιμ είπε ότι το δικαστήριο απέτυχε να προχωρήσει μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1992, που αντέγραφε αντίστοιχη ιαπωνική ετυμηγορία, η οποία όριζε ότι το τατουάζ είναι ιατρική δραστηριότητα.
Ωστόσο, έκτοτε τα ιαπωνικά δικαστήρια ανέτρεψαν αυτήν την απόφαση.
Ο Kim Sho-yun, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τατουάζ της Κορέας, επέκρινε επίσης την τελευταία απόφαση, λέγοντας ότι ο ισχύων νόμος είναι «ανοησία», ειδικά δεδομένης της αυξανόμενης αγοράς τατουάζ στη χώρα.
«Γιατί επιμένουν ότι το τατουάζ είναι μια ιατρική διαδικασία, παρόλο που οι γιατροί δεν μπορούν και δεν το κάνουν;» είπε υποσχόμενος να συνεχίσει τον αγώνα του.
Ενώ τα τατουάζ συνήθως καλύπτονται στην τηλεόραση, πολλοί διάσημοι από την Κορέα, συμπεριλαμβανομένων μελών συγκροτημάτων της K-pop, τα έχουν επιδείξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του τατουάζ, αλλά οι ιατρικοί σύλλογοι αντιτίθενται, λέγοντας ότι η χρήση βελόνας είναι μια επεμβατική διαδικασία που θα μπορούσε να βλάψει το σώμα.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Yoon Suk-yeol εξέφρασε την υποστήριξή του πριν από τις εκλογές, στη νομιμοποίηση των λεγόμενων καλλυντικών τατουάζ, τα οποία είναι ημιμόνιμα και δημοφιλή για τη βελτίωση των φρυδιών, των ματιών και των μαλλιών.
Με πληροφορίες του Reuters