Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να εκδώσουν δεκάδες πολιτικούς αντιπάλους, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες προκειμένου η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρώτα από όλα, πρέπει να εκδώσουν σχεδόν 130 τρομοκράτες για να περάσουν οι υποψηφιότητες τους από το κοινοβούλιο μας. Δυστυχώς, δεν το έχουν κάνει ακόμα», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος σε μια συγκέντρωση νεολαίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Σημειώνεται ότι Ουγγαρία και Τουρκία είναι οι μόνες δύο χώρες, που χρειάζεται να επικυρώσουν την κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Αν και η Ουγγαρία είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την επέκταση του στρατιωτικού μπλοκ με την ένταξη των δυο χωρών, η Τουρκία επιμένει ότι για να το κάνει χρειάζονται αντίστοιχες εγγυήσεις.
Σουηδία και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο Ιούνιο που θα οδηγούσε στο να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την φερόμενη υποστήριξή τους σε κουρδικές οργανώσεις.
Πριν από έναν μήνα, σουηδικό δικαστήριο εμπόδισε την έκδοση ενός εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου που αναγνωρίστηκε από τον Ερντογάν ως ένα από τα άτομα που έπρεπε να εκδώσει η Στοκχόλμη για να λάβει την έγκριση της Τουρκίας.
«Η Τουρκία μερικές φορές κατονομάζει άτομα που θα ήθελε να είχε εκδώσει η Σουηδία, και είναι γνωστό ότι η σουηδική νομοθεσία είναι πολύ σαφής σε ό,τι αφορά αυτό. Ό,τι δηλαδή τα δικαστήρια λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο να το αλλάξουν», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον την περασμένη Τετάρτη.
«Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να επισκιάζει το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά», πρόσθεσε σχετικά με την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας οξύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κρέμασαν ένα ομοίωμα του Ερντογάν, οδηγώντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση να καλέσει τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός αργότερα είπε ότι το ομοίωμα του Ερντογάν ήταν μια «πράξη δολιοφθοράς», που στόχο είχε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία από την άλλη, δεν έχει λάβει νέα λίστα ατόμων, τα οποία η Τουρκία θα ήθελε να εκδοθούν, όπως δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με «ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο» που επικαλέστηκε ο Guardian το περασμένο Σάββατο, είναι σχεδόν απίθανο η Τουρκία να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πριν από τις επόμενες τουρκικές εκλογές.
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο αλλά ενδέχεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο ή τον Μάιο.
Με πληροφορίες του Politico