Στους Φούρνους οι αιωνόβιες γιαγιάδες μαγειρεύουν τη συνταγή της μακροζωίας

Στους Φούρνους, οι αιωνόβιες γιαγιάδες μαγειρεύουν τη συνταγή της μακροζωίας Facebook Twitter
Η πιο ηλικιωμένη γιαγιά του νησιού, η Ασημίνα, 106 ετών, μου θυμίζει να γράψω στο ρεπορτάζ μου ότι το πολύ φαγητό βλάπτει! «Να τρώτε λίγο, αν θέλετε να φτάσετε την ηλικία μου», λέει στα εγγόνια της.
0

ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΚΟΡΣΕΩΝ, το νησί των πειρατών και των μακρόβιων, που βρίσκεται απέναντι από την Ικαρία, την καλύτερη ιστορία αφηγείται μια παρέα ηλικιωμένων κατοίκων με ηλικία από 80 έως και 106 ετών, που αποκαλύπτουν το μυστικό της μακροζωίας.

Μπορεί η Ικαρία να είναι πιο διάσημη, καθώς περιλαμβάνεται στις πέντε περιοχές του πλανήτη όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό μακρόβιων κατοίκων, αλλά τελικά έχει το όνομα και οι Φούρνοι τη χάρη, και εν προκειμένω την τεχνογνωσία! Στους Φούρνους οι άνθρωποι δεν έχουν το υπερβολικά χαλαρό ικαριώτικο lifestyle. Η συνταγή της μακροζωίας τους δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη στρες και στις μεσημεριανές σιέστες.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: «Κάν’ το όπως στους Φούρνους!»

Οι Φουρνιώτες είναι λίγο μποέμ, αλλά η εξαιρετική υγεία που τους χαρακτηρίζει μέχρι και τα βαθιά τους γεράματα οφείλεται στο ότι τρώνε καθημερινά φραγκόσυκα, την απόλυτη «βόμβα» βιταμίνης C, φρέσκο ψάρι, άγρια χόρτα, μέλι θυμαρίσιο αλλά και αρωματισμένο με φασκόμηλο. Επίσης, πίνουν κυρίως αφεψήματα από τα τοπικά βοτάνια και τρώνε λίγο. Μάλιστα, η πιο ηλικιωμένη γιαγιά του νησιού, η Ασημίνα, 106 ετών, μου θυμίζει να γράψω στο ρεπορτάζ μου ότι το πολύ φαγητό βλάπτει! «Να τρώτε λίγο, αν θέλετε να φτάσετε την ηλικία μου», λέει στα εγγόνια της.

Λιτή δίαιτα ακολούθησε σε όλη του τη ζωή και ο αδελφός της, ο Παντελής, 101 ετών σήμερα, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και δύο φορές ναυαγός. Ψημένος στην πείνα των δύσκολων χρόνων της Κατοχής είναι και ο έτερος Μαθουσάλας του νησιού, ο Νίκος Πυροβολικός, καπετάνιος στις Μαύρες Μοίρες, στα καΐκια που οργάνωναν «χτυπήματα» κατά του χιτλερικού στρατού, ένας από τους ελάχιστους εν ζωή ανθρώπους του οποίου η προτομή εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο της Λέρου. Πολύ περπάτημα, καθημερινή κουβεντούλα με τους γείτονες, βόλτα στο καφενείο και τα σοκάκια του νησιού για την απαραίτητη κοινωνικοποίηση με τους συγχωριανούς, καθαρός αέρας, φαγητό μαζί με όλη την οικογένεια και τους συγγενείς είναι η καθημερινή ρουτίνα για τους Φουρνιώτες. 

Την ίδια ώρα μια μελέτη του ΕΚΠΑ, στην οποία συμμετέχει η καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής, Ντόρα Ψαλτοπούλου, φανερώνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών του πλανήτη που αποκαλούνται «blue zones» και είναι μακρόβιοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Καταρχάς, τα όσπρια κατέχουν βασική θέση στη διατροφή τους. Επίσης, τρώνε καρπούς καθημερινά και προσλαμβάνουν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους νωρίς μέσα στην ημέρα, όχι αργά. Τέλος, είναι σύνηθες οι οικογένειες να τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα μαζί, συνήθως το μεσημεριανό ή το τελευταίο της ημέρας. Η διατροφή, φυσικά, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με το υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κατοικούν σε κοινότητες όπου η μακροζωία είναι σύνηθες φαινόμενο έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια, αίσθηση κάποιου σκοπού έξω από τον εαυτό τους και θετική οπτική. Έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, ασχολούμενοι με την κηπουρική και τη γεωργία ή συναναστρεφόμενοι με άλλα άτομα στις κοινότητές τους. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: «Κάν’ το όπως στους Φούρνους!».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ