Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Tony Hsieh, πρώην CEO της online εταιρείας υπόδησης και ένδυσης Zappos, που πέθανε από τραυματισμούς λόγω πυρκαγιάς σε ένα σπίτι, συγγενείς και φίλοι μαλώνουν για την περιουσία του, βασιζόμενοι σε συμφωνίες γραμμένες σε post-it.
Ο εκατομμυριούχος ιδρυτής του διαδικτυακού καταστήματος Zappos, που πέθανε τον Νοέμβριο του 2020, δεν άφησε διαθήκη για το τι ήθελε να κάνει την περιουσία του, που εκτιμάται στα 500 εκατ. δολάρια.
Οπότε τώρα, φίλοι και συγγενείς παλεύουν να μοιράσουν την αυτοκρατορία του, με κάποιους να επιμένουν πως τους ανήκουν εκατομμύρια δολάρια, συμβόλαια real estate και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Hsieh είχε γράψει βιαστικά λεπτομέρειες ορισμένων επιχειρηματικών συμφωνιών του σε post-it, χιλιάδες εκ των οποίων βρέθηκαν διασκορπισμένα στους τοίχους του σπιτιού του στο Παρκ Σίτι της Γιούτα.
Κάποιοι από τους συγγενείς και τους φίλους του καταθέτουν αιτήματα στα δικαστήρια βάσει αυτών των post-it, ανάμεσά τους και ο Mark Evensvold, ο οποίος ζήτησε 30 εκατ. δολάρια επικαλούμενος σημείωμα που είχε γραφτεί τρεις μήνες πριν πεθάνει ο Hsieh.
Το σημείωμα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, έλεγε πως ο Hsieh θα πλήρωνε στον Evensvold 450.000 δολάρια ετησίως για να μετακομίσει στο Παρκ Σίτι και να αναλάβει τη θέση του project manager. Ο Evensvold είπε επίσης πως ο Hsieh συμφώνησε να του δώσει μερίδιο 20% σε μια επιχείρηση εστίασης.
Η οικογένεια του Hsieh φαίνεται αποφασισμένη να κληρονομήσει την περιουσία του, αν και συγγενείς και φίλοι βρίσκονται σε πόλεμο για το ποιος φρόντιζε τον Hsieh και ποιος είχε στόχο να βρίσκεται κοντά του για τον πλούτο και το status του, ανέφερε η WSJ.
Κάποιοι είπαν στο δικαστήριο πως συγγενείς, ανάμεσά τους ο αδερφός του Hsieh, Andy, ήταν εκείνοι που ώθησαν τον ιδρυτή της Zappos στην κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Από την άλλη πλευρά, η οικογένειά του ανέφερε σε δικαστικά έγγραφα πως οι φίλοι του Hsieh τον πίεσαν να κάνει «παρορμητικές» και «ασυνάρτητες επενδύσεις».
Οι ηθοποιοί Joseph Gordon Levitt και David Arquette, που ήταν και οι δύο φίλοι του Hsieh, κλήθηκαν επίσης να αποδείξουν ότι αμφότεροι ανησυχούσαν για την ψυχική του υγεία.
Ο Hsieh άφησε τη θέση του ως CEO της Zappos τον Αύγουστο του 2020 μετά από 20 χρόνια στην εταιρεία. Ήταν γνωστός για τις ασυνήθιστες τακτικές του στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής «Holacracy», ένα σύστημα με επίπεδη ιεραρχία εργασίας που επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται χωρίς ανατεθέντες ρόλους και μεγαλύτερη ευελιξία.
Πρωτοστάτησε επίσης της ιδέας να πληρώνονται 2.000 δολάρια νέοι, δυσαρεστημένοι υπάλληλοι ώστε να παραιτηθούν, προκειμένου να αποκλείσει όσους δεν θα ήταν τόσο αφοσιωμένοι και παθιασμένοι με τη δουλειά τους στη Zappos.
Ωστόσο το 2020, τα προβλήματα του Hsieh με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ αυξήθηκαν, μια μάχη που επιδεινώθηκε από την απομόνωση και τη κοινωνική αποστασιοποίηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πέθανε κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς σε σπίτι στο Κονέκτικατ τον Νοέμβριο του 2020. Το Forbes αργότερα διαπίστωσε πως είχε κλειδωθεί σε έναν αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, κι ενώ ερευνητές απέκλεισαν την εγκληματική ενέργεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η φωτιά θα μπορούσε να είχε «προκληθεί από απροσεξία ή να ήταν σκόπιμη από τον Hsieh».
Με πληροφορίες από Business Insider