Μία επιτόπια, εναέρια έρευνα του Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρου Μελετών για τους Κοραλλιογενής Υφάλους κατέγραψε την τραγική κατάσταση του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έκανε την εμφάνισή του το φαινόμενο της λεύκανσης (bleaching) των κοραλλιών, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Τα ευρήματα της έρευνας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η εκτεταμένη ζημιά που έχουν υποστεί τα κοράλλια του Υφάλου δεν αφήνει πολλές ελπίδες για την επιβίωσή τους.
Η περσινή καταστροφή ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί, με το 67% των κοραλλιών στο βόρειο τμήμα του Υφάλου να επηρεάζονται από το φαινόμενο της λεύκανσης και οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι το 2017 θα έδινε στο ευαίσθητο οικοσύστημα την ευκαιρία να ανακάμψει. Η έρευνα όμως έδειξε ακριβώς το αντίθετο.
Το φαινόμενο της λεύκανσης «χτύπησε» το μεσαίο κομμάτι του Υφάλου, αφήνοντας μόνο τις νότιες περιοχές ανέγγιχτες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον, τα 2/3 των κοραλλιών του «πεθαίνουν», σε μία περιοχή έκτασης 1.500 χλμ.
«Κοράλλια που έχουν ασπρίσει δεν είναι κατ΄ανάγκην νεκρά. Αλλά στο κεντρικό τμήμα (του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου), αναμένουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες», δήλωσε ο βιολόγος James Kerry του πανεπιστημίου James Cook, ο οποίος συντόνισε τις παρατηρήσεις από αέρος. «Χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αποκατάσταση των κοραλλιών», εξήγησε ο ίδιος.
Το φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών είναι ένα φαινόμενο αλλοίωσης που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό τους. Προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και η οποία επιφέρει, με τη σειρά της, την απομάκρυνση των φυκιών που συμβιώνουν με τα κοράλλια και τους δίνουν το χρώμα ενώ παρέχουν και τη θρεπτική τροφή τους.
«Η σημασία των φετινών ευρημάτων έγκειται στην εμφάνιση του φαινομένου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που σημαίνει πως δεν υπήρξε καθόλου χρόνος για ανάκαμψη των κοραλλιών», ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής Terry Hughes. «Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τον ακριβή απολογισμό των νεκρών κοραλλιών από τη φετινή λεύκανση, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα επεκταθεί τουλάχιστον 500 χιλιόμετρα νοτιότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Without doubt the most confronting research project I've ever done. Please act NOW to save the #GreatBarrierReef from climate change. pic.twitter.com/rVujRxoPeD
— Terry Hughes (@ProfTerryHughes) April 10, 2017
Είναι πιθανό ο ύφαλος να υπέστη ζημιές τον περασμένο μήνα από τον κυκλώνα Ντέμπι που πέρασε από το νότιο τμήμα του, το οποίο δεν είχε πληγεί ιδιαίτερα από τη λεύκανση.
Οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι σφοδροί του άνεμοι και τα ρεύματα προκάλεσαν ζημιά στα κοράλλια, η οποία ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί. «Είναι φανερό ότι ο Ύφαλος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, η πιο επιτακτική είναι η υπερθέρμανση. Όσο οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τόσο συχνότερα είναι τα περιστατικά λεύκανσης. Η λύση είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά ο χρόνος πιέζει», δήλωσε ο Hughes.
Με πληροφορίες από Guardian, Mashable και ΑΠΕ-ΜΠΕ