Ο μέσος άνθρωπος πετάει φαγητό 527 θερμίδων τη μέρα

Ο μέσος άνθρωπος πετάει φαγητό 527 θερμίδων τη μέρα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθούν, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις έως τώρα εκτιμήσεις, υποστηρίζει μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με αυτήν ο μέσος άνθρωπος στη Γη πετάει κάθε μέρα φαγητό ισοδύναμο με περίπου 527 θερμίδες. Αν δεν υπήρχε αυτή η σπατάλη, θα μπορούσαν να τραφούν πέντε άνθρωποι, αντί για τέσσερις, από το φαγητό στην κουζίνα ενός μέσου νοικοκυριού. Η προηγούμενη εκτίμηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ήταν ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος πετάει καθημερινά φαγητό 214 θερμίδων. Η νέα υπερδιπλάσια ποσότητα των 527 θερμίδων είναι περίπου το ένα πέμπτο των 2.500 θερμίδων που χρειάζεται ένας μέσος άνθρωπος για να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μόνικα βαν ντεν Βέρμα του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Βαγκενίγκεν, που ανέλυσαν στοιχεία για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, υπολόγισαν ότι η σπατάλη των τροφίμων αρχίζει όταν οι άνθρωποι ξεπερνούν σε μέση καταναλωτική δαπάνη τα 6,7 δολάρια τη μέρα. Το 2011 ο FAO είχε εκτιμήσει ότι περίπου το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων χάνεται και καταστρέφεται πριν φθάσει στους καταναλωτές ή πετιέται από τους τελευταίους. Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι, όσον τουλάχιστον αφορά τα νοικοκυριά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

«Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από όσο νομίζουμε. Πρέπει να αφυπνιστούμε. Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα χτυπήσει το καμπανάκι. Η αξία της τροφής πέφτει όσο κανείς γίνεται πλουσιότερος. Όσα περισσότερα έχει κανείς για να φάει, τόσο πιθανότερο είναι να τα πετάξει τελικά», δήλωσε η βαν ντεν Μπος. Πέρα από τις απώλειες πολύτιμων τροφών που θα μπορούσαν να θρέψουν τους φτωχούς, υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφενός όταν επιβαρύνονται οι χωματερές και αφετέρου επειδή επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Οι τροφές που χάνονται και πετιούνται, ευθύνονται σχεδόν για το 10% των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Διεθνή / Βρετανία: Δικαστική μάχη με Αμπράμοβιτς για £2 δισ. της Τσέλσι προς ενίσχυση της Ουκρανίας

Το Λονδίνο φαίνεται αποφασισμένο να διεξάγει μια δημόσια δικαστική μάχη με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σε μια περίοδο που αναζητά τρόπους να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
LIFO NEWSROOM
Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Διεθνή / Επτά στους 10 Αμερικανούς δεν θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να λάβει η Ουάσινγκτον μερίδιο των ουκρανικών ορυκτών
LIFO NEWSROOM
Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής : Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Διεθνή / Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής: Όχι σε διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία

Η ΕΕ επιμένει ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συνοδευόμενης από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Διεθνή / Ρουμανία: Συλλήψεις για σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, με εμπλοκή 101χρονου στρατιωτικού

Η ένταση στη Ρουμανία έχει κορυφωθεί από τον Δεκέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο πιθανή ρωσική παρέμβαση υπέρ του ακροδεξιού Καλίν Γκεοργκέσκου
LIFO NEWSROOM