10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια

10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια Facebook Twitter
Eικονογράφηση από το βιβλίο Dalí. Les dîners de Gala της Τaschen.
2

Η Sustainable Food Movement in Greece είναι μια ομάδα κοινωνικών επιχειρηματιών που αποσκοπεί στη μείωση απορριμμάτων τροφών και στην προώθηση της αειφορίας στη γαστρονομία. «Χρήση φαγητού - καμία απώλεια - καμία σπατάλη» είναι το κεντρικό τους μότο και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το πρόβλημα αυτού του είδους απορριμμάτων. Όπως μας ενημέρωσε η κ. Μπουγάνη: «Ακολουθούμε το μοτίβο της κυκλικής οικονομίας αλλά και των αρχών της αειφορίας που βασίζεται στα 5 Rs, reduce, reuse, recycle, restore και replenish, δηλαδή μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, αποκατάσταση και ανασύσταση. Όμως το πρώτο βήμα για όλα αυτά είναι η αφύπνιση της συνείδησης».

1.

Για να φτάσει κανείς να ελέγχει την ποσότητα φαγητού που πετάει στα σκουπίδια πρέπει να έχει προηγηθεί η αφύπνισή του περιβαλλοντικώς, να ξέρει ότι θέλει να προστατέψει το περιβάλλον με κάθε τρόπο.

2.

Ο σωστός καταναλωτής είναι ο ηθικός καταναλωτής, που γνωρίζει τι τρόφιμα θέλει, από πού τα προμηθεύεται, ξέρει την ποιότητά τους και την ποσότητα που θέλει να καταναλώσει.

3.

Εφόσον επιλέξει από πού θα ψωνίσει, χρησιμοποιεί λίστα με όσα χρειάζεται για τις επόμενες 3 ημέρες. Έτσι, θα καταναλώσει ακριβώς αυτά που χρειάζεται, διατηρώντας τα σε καλή ποιότητα.

4.

Απαραίτητη είναι η σωστή ταξινόμηση των τροφίμων σε ντουλάπια και ψυγείο. Βγάζει μπροστά οτιδήποτε έχει κοντινή ημερομηνία λήξης και στο βάθος τα υπόλοιπα.

5.

Δεν τοποθετεί πολύ κοντά τρόφιμα που είναι επιβλαβή το ένα για το άλλο, π.χ. δεν βάζουμε τις φράουλες κοντά σε λεμόνια, γιατί τα δεύτερα έχουν οξύ που τις καταστρέφει πολύ γρήγορα.

6.

Μαγειρεύει αυστηρά την ποσότητα που θα καταναλώσει άμεσα.

7.

Κάνει ανακύκλωση συσκευασιών και τροφίμων, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να διαχωριστούν στα απόβλητα από το υλικό που είναι ανακυκλώσιμο.

8.

Αν έχει κήπο ή μικρό μποστάνι, μπορεί εύκολα να κάνει κομποστοποίηση υπολειμμάτων από φρούτα και λαχανικά.

9.

Αν του περισσεύει φαγητό, το αξιοποιεί έξυπνα και δημιουργικά την επόμενη ημέρα.

10.

Αν δεν έχει καθόλου όρεξη να το ξαναμαγειρέψει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να το δώσει σε κάποιον άνθρωπο στο κοντινό του περιβάλλον που το έχει ανάγκη. Πολλές φορές, ακόμη και ο γείτονάς μας χρειάζεται ένα πιάτο φαγητό και μπορεί να ντρέπεται να το ζητήσει.

10 βήματα για να μειωθεί η ποσότητα του φαγητού που πετάμε στα σκουπίδια Facebook Twitter
Eικονογράφηση από το βιβλίο Dalí. Les dîners de Gala της Τaschen.

Συμβουλές

Πιστεύουμε πως το φαγητό είναι κουλτούρα και ενώνει τους ανθρώπους. Σεβόμαστε ό,τι μας προσφέρει η ελληνική γη και θαυμάζουμε τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν σκληρά, με μεγάλο πάθος και αγάπη, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε φαγητό στο τραπέζι. Σε καμία περίπτωση δεν δίνουμε ό,τι φαγητό μας περισσεύει στα κατοικίδιά μας, μπορεί να τα βλάψει. Αν ζούμε στην επαρχία, μπορούμε να πληροφορηθούμε πού υπάρχουν φάρμες και τι είδους φαγητό δέχονται. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και έξυπνες εφαρμογές για να αξιοποιούμε σωστά την τροφή μας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για foodpairing και για αξιοποίηση της τροφής και δεν χρειάζεται να είναι κανείς masterchef για να τις γνωρίζει.

Ποσοστά

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, 1,3 δισ. τόνοι τροφής παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ υπολογίζεται ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως πετιούνται πάνω από 45 εκατομμύρια τόνοι τροφής. Παράλληλα, κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετάει στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητό. Επίσης, στη χώρα μας η σπατάλη τροφίμων αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό της φρούτα, λαχανικά και ψωμί, εξαιτίας της μικρής διάρκειας ζωής αυτών των τροφών και της αναλογικά φθηνότερης τιμής τους.

*Η Sustainable Food Movement in Greece θα βρίσκεται στην 1η Έκθεση Κ.Αλ.Ο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) από 1/11 έως και 3/11, 11:00-23:00. Στις 3/11, στις 17:00, στον χώρο Pop Up Hub, εντός της έκθεσης, θα διεξαχθεί ομιλία της κ. Μπουγάνη με τίτλο «Αειφόρος γαστρονομία και μείωση του food waste στις ελληνικές Κοιν.Σ.Επ. εστίασης».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Περιβάλλον
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μη μασάτε με την ακριβή διακόσμηση. Ζητήστε να δείτε την κουζίνα...»

Σαν Σήμερα / «Μη μασάτε με την ακριβή διακόσμηση. Ζητήστε να δείτε την κουζίνα...»

Μερικές αιώνια επίκαιρες συμβουλές για τη ζωή, την ευτυχία και την κουζίνα από τη δημοσιογράφο Μαρία Χαραμή που πεθαίνει σαν σήμερα το 2012, ταυτίζοντας το όνομά της με την αστική ευγένεια και τη φινέτσα στη γραφή
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Μικρή ξενάγηση στα άδυτα της μοναστηριακής κουζίνας με οδηγό την Πάολα Ψαρρού

Βιβλίο / Μικρή ξενάγηση στα άδυτα της μοναστηριακής κουζίνας με οδηγό την Πάολα Ψαρρού

Τα «Μήλα του Μάγειρα», ίσως η πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τη γαστρονομία μοναχών και ασκητών μέσα από την εξαιρετική αφήγηση της διαδρομής της συγγραφέως στα ελληνικά μοναστήρια
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM