Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν δήλωσε σήμερα ότι θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ, εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Η δήλωση αυτή, έγινε στη διάρκεια της πρώτης ομιλία του ως προέδρου της χώρας στο Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας κι ενώ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα η ρητορική έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.
Τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία είναι αντίθετες στο ενδεχόμενο ενός προληπτικού επιθετικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, εξαιτίας των σοβαρών συνεπειών που θα έχει μία τέτοια ενέργεια στις δύο χώρες.
Ο φιλελεύθερος ηγέτης της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν θα ορκιστεί πρόεδρος σήμερα, επιφορτισμένος να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μουν, 64, αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό την ίδια ημέρα, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς. Ο Μουν αναμένεται να ορκιστεί σε μια λιτή τελετή.
Ο Μουν κέρδισε το 41,1% των ψήφων. Δεύτερος με 24% ήρθε ο συντηρητικός υποψήφιος και 21,4% ο κεντρώος, σύμφωνα με τα πιό πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών (12:06 π.μ. ώρα Ελλάδας σήμερα).
"Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος", είπε σε ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι "θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν".
Ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο.
Η άνετη εκλογική του νίκη υποκρύπτει έναν βαθύ ιδεολογικό και ηλικιακό διχασμό στη χώρα αυτή των 51 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ