Με ένα ιστορικό ψήφισμα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη φαρμακευτική αξία της κάνναβης, ενός φυτού που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Μετά από προτροπή ειδικών του ΠΟΥ, η Επιτροπή Ναρκωτικών του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης της κάνναβης από τη λίστα των ναρκωτικών που στο παρελθόν είχαν κριθεί ότι έχουν μικρά θεραπευτικά οφέλη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται, παραδόξως, η ηρωίνη. Ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει απαγορευμένη για μη φαρμακευτικούς σκοπούς κάτω από τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους. Κατά τάχθηκαν 25 χώρες. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών - ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία - που ψήφισαν κατά.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας ξεκαθάρισε πως παρά το ψήφισμα η χώρα θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη «για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις». Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι «σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, και προσθέτοντας ότι η μαριχουάνα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Σχολιάζοντας το γεγονός ο Kenzi Riboulet-Zemouli, ανεξάρτητος ερευνητής για την πολιτική για τα ναρκωτικά, που παρακολούθησε τη διαδικασία και τη ψηφοφορία, ανέφερε πως οι διαφορετικές στάσεις αναδεικνύουν τις πολυπλοκότητες πίσω από την απόφαση. «Ήταν μία μεγάλη, ιστορική νίκη για εμάς, δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε σε περισσότερα.»
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, όπως και να αποτελέσει έναυσμα για περεταίρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της. Παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς σε περισσότερες χώρες.
Στην παρούσα φάση περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει προγράμματα θεραπευτικής κάνναβης. Ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ το Μεξικό και το Λουξεμβούργο αναμένεται να ακολουθήσουν.
Με κοινή τους ανακοίνωση, ΜΚΟ που έχουν ως στόχο τη μεταρρύθμιση για τα ναρκωτικά, χαιρετούν την απόφαση κάνοντας λόγο για εκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν την κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς και υπογραμμίζοντας πως στην απόφαση αντανακλάται «η πραγματικότητα μίας αναπτυσσόμενης αγοράς φαρμακευτικών προϊόντων με βάση την κάνναβη». Σύμφωνα όσα αναφέρουν ου New York Times στις ΗΠΑ η συνολική αγορά της κάνναβης, ανεξάρτητα από τη χρήση της, αναμένεται να αγγίξει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.
Σημειώνεται τέλος πως την Τετάρτη ο ΟΗΕ απέρριψε πρόταση για συμπερίληψη του παραγώγου κάνναβης THC στη σύμβαση του 1961, η οποία θα ενίσχυε μία σειρά από ελέγχους.
Με πληροφορίες από Vice/New York Times