Oι «ναυμαχίες» για τα χτένια που έγιναν πρόσφατα ανάμεσα σε Βρετανούς και Γάλλους ψαράδες στη θάλασσα της Μάγχης, δείχνουν ένα από τα προβλήματα που θα ενταθούν μετά το Brexit.
Σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού Λόρδο Γουέστ, η Βρετανία έχει λιγότερα από όσα χρειάζεται πλοία για να προστατεύσει τα χωρικά της ύδατα και η έλλειψη σκαφών θα έχει «καταστροφικά αποτελέσματα μετά το Brexit.
H χρόνια διαμάχη για τα χτένια ανάμεσα σε Γάλλους και Βρετανούς ψαράδες προκύπτει από την απαγόρευση ψαρέματος, για οικολογικούς λόγους, που ισχύει για τους Γάλλους κατά\ τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που δεν συμβαίνει για τους Βρετανούς συναδέλφους τους.
Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη είχαμε εκτεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε αλιευτικά σκάφη από τις δύο χώρες στα οποία χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, σίδερα, ακόμα και βόμβες καπνού.
Ο Λόρδος Γουεστ έγραψε σε άρθρο του στην Daily Telegraph πως «είναι σαφές πως έχουμε λιγότερα από τα απαιτούμενα πλοία που χρειάζονται ώστε να φυλάσσουμε τα χωρικά μας ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Βρετανίας. Μετά το Brexit, αυτό θα είναι καταστροφικό».
Σύμφωνα με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε., κάθε πιστοποιημένος αλιευτικός στόλος, όπως αυτός της Βρετανίας, έχει ίσο δικαίωμα πρόσβασης στα ύδατα της Ε.Ε., πέρα από το όριο των 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή κάθε χώρας.
Όμως αυτό ενδέχεται να αλλάξει ύστερα από το Brexit, ειδικά αν αυτό γίνει χωρίς συμφωνία και τέτοια ζητήματα δε ρυθμιστούν.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια