Τον Αύγουστο, ο ακτιβιστής Gissur Simonarson εντόπισε στους δρόμους της Βυρητού έναν πρόσφυγα, ο οποίος κρατώντας στην αγκαλιά του την κόρη του πουλούσε στιλό σε περαστικούς για να μαζέψει χρήματα. Ο Simonarson ανέβασε φωτογραφίες του άγνωστου τότε άνδρα στο Τwitter και ζήτησε από όποιον γνώριζε λεπτομέρειες να βοηθήσει προκειμένου να εντοπιστεί ποιος είναι και να υπάρξει κάποια βοήθεια.
Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και πρωτοφανής. Οι φωτογραφίες έγιναν αμέσως viral και κάπως έτσι ξεκίνησε μια διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης δωρεών που έφτασαν το ποσό των 191.000 δολαρίων.
Ο Abdul Halim al-Attar, ο άνδρας στου οποίου το όνομα χιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν για να τον βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο, σήμερα είναι παραπάνω από ευγνώμων για την τροπή που πήραν τα πράγματα, αφού σύμφωνα με το Mashable, έχει πλέον στην κατοχή του τρεις επιχειρήσεις.
Ο 33χρονος πρόσφυγας από τη Συρία άνοιξε με τα χρήματα πριν δυο μήνες έναν φούρνο κι έκτοτε έχει προσθέσει στις επιχειρήσεις του επίσης ένα μαγαζί με κεμπάπ κι ένα μικρό εστιατόριο, απασχολώντας συνολικά 16 άλλους σύρους πρόσφυγες.
Ο Simonarson από την Νορβηγία, δημοσιογράφος και web developer στο επάγγελμα, είχε δημιουργήσει στο Twitter λογαριασμό για τον Abdul με το όνομα @buy_pens και καμπάνια στην Indiegogo για να μαζέψει 5.000 δολάρια να του τα δώσει. Τρεις μήνες μετά, η καμπάνια έληξε με συγκεντρωμένο 40πλασιο το ποσό- 188.685 δολάρια, ενώ άλλα 2.324 έχουν μαζευτεί από τότε.
Meet Abdul and Reem. They are Syrian Refugees living in Beirut, #Lebanon & need your help! http://t.co/LFyCGjosMB pic.twitter.com/QCNXcCEtYJ
— #BuyPens (@Buy_Pens) Αύγουστος 27, 2015
«Όχι μόνο άλλαξε η ζωή μου αλλά και οι ζωές των παιδιών μου όπως κι εκείνες των ανθρώπων από τη Συρία που βοήθησα» λέει ο Abdul, ο οποίος έδωσε σε φίλους και συγγενείς 25.000 δολάρια.
Το τελευταίο διάστημα επίσης μετακόμισε με τα παιδιά του και σε ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια. Η 4χρονη κόρη του Reem, που στις φωτογραφίες βρίσκεται στους ώμους του πατέρα της, δείχνει σήμερα περήφανη τα παιχνίδια της, ενώ ο 9χρονος αδερφός της Abdullelah επέστρεψε στο σχολείο μετά από τρία χρόνια που δεν πήγαινε καθόλου.
Το να πάρει τις δωρεές ο Abdul χρειάζεται αγώνα, καθώς μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο το 40% από το ποσό της Indiegogo, ενώ 20.000 δολάρια κράτησε η Paypal για διαδικαστικά και τραπεζικές προμήθειες. Η PayPal δεν λειτουργεί στο Λίβανο, έτσι μέχρι στιγμής τα μετρητά τα φέρνει ένα φίλος από την καμπάνια που μπορεί και κάνει αναλήψεις στο Ντουμπάι.
Παρόλ' αυτά ο Abdul δηλώνει ευγνώμων. «Έπρεπε να επενδύσω τα λεφτά, αλλιώς θα χάνονταν» εξηγεί ο 33χρονος πρόσφυγας. «Όταν ο Θεός θέλει να σου χαρίσει κάτι, θα το πάρεις» συμπληρώνει.
Όσο για την αντίδραση του κόσμου, ο ίδιος λέει χαμογελώντας: «Απλώς με χαιρετούν καλύτερα τώρα όταν με βλέπουν. Με σέβονται περισσότερο».
σχόλια