Μπορεί να μην χρειάζονταν περαιτέρω αποδείξεις στον κόσμο της μόδας ότι ο Tom Ford διαθέτει το «άγγιγμα του Μίδα», ωστόσο, μία ακόμη κίνηση το αποδεικνύει. Η Estée Lauder εξαγόρασε το γνωστό brand έναντι 2,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και χρέος, συν 300 εκατ. δολάρια σε αναστολές πληρωμών που θα καταβληθούν από τον Ιούλιο του 2025.
Από τότε που εμφανίστηκε στη βιομηχανία της μόδας, στον οίκο Gucci τη δεκαετία του 1990, o Tom Ford αποδεικνύει πως ότι αγγίζει γίνεται χρυσός. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις του οίκου Gucci, στα χρόνια του Ford, ακολούθησαν μια ιλιγγιώδη πορεία και αυξήθηκαν από τα 230 εκατ. δολάρια σε πάνω από 3 δισ. δολάρια.
Η αναγέννηση του οίκου ήταν γεγονός, καθώς ο σχεδιαστής επαναπροσδιόρισε την εικόνα του, ανανεώνοντας την αισθητικά.
Αλλά η μόδα, ήταν μονάχα ένα κομμάτι της ιστορίας. Μαζί με τον συνεργάτη του Domenico de Sole, ο Ford εισήγαγε την Gucci στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και της Νέας Υόρκης. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, που μυρίστηκαν την ευκαιρία.
Το 1999, ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH απέκτησε μερίδιο μεγαλύτερο του 5% στην Gucci. Εν συνεχεία, αγόρασε άλλο ένα 9,5% από τον Patrizio Bertelli, τον δισεκατομμυριούχο συνδιευθυντή της Prada.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1999, η LVMH κατείχε το 26,7% των μετοχών της Gucci. «Ο τύπος απλά αυτοπροσκλήθηκε για δείπνο χωρίς να τηλεφωνήσει πρώτα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο De Sole στο Forbes για τον Arnault.
Από την άλλη, ένας άλλος Γάλλος δισεκατομμυριούχος από τον χώρο της μόδας, ο François Pinault, ιδρυτής του ομίλου Kering, αγόρασε το 40% των μετοχών της Gucci έναντι 3 δισ. δολαρίων, τότε.
Κάπως έτσι η Gucci απέκτησε τον οίκο Yves Saint Laurent το 1999 και ο Ford έλαβε τον τίτλο του creative director και αυτής της εταιρείας.
Τον Απρίλιο του 2004, όμως, ο Ford αποχώρησε από τον όμιλο Gucci αφού αυτός και ο Διευθύνων Σύμβουλος Domenico de Sole, ο οποίος είχε μερίδιο στην επιτυχία της Gucci, απέτυχαν να συμφωνήσουν με το αφεντικό της Pinault Pritemps Redoute για να αναλάβουν τα ηνία του ομίλου.
Ο Ford χαρακτήρισε την εμπειρία αυτή ως «καταστροφική» και κάτι «σαν κρίση μέσης ηλικίας» λέγοντας πως «Μάλλον περνούσα κρίση μέσης ηλικίας, δεν μπορώ να το αποδώσω διαφορετικά… Είχα δοθεί ολοκληρωτικά για 15 χρόνια σ΄ αυτή τη δουλειά και τα τίναξα όλα στον αέρα».
Ο Ford και ο συνέταιρός του Domenico De Sole δημιούργησαν το brand Tom Ford, το οποίο εξελίχθηκε από αξεσουάρ και είδη ομορφιάς σε μια ολοκληρωμένη σειρά μόδας.
Ο Tom Ford στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων
Έκτοτε, ο Tom Ford γράφει τη δική του ιστορία στη μόδα, περιγράφοντας τους ανθρώπους που επιλέγουν το brand του «ως πολίτες του κόσμου, καλλιεργημένους και πολυταξιδευμένους».
Ο σχεδιαστής φαίνεται, όμως, ότι δεν έχει ταλέντο μόνο στη μόδα, καθώς οι κινήσεις του αποδεικνύουν την επιχειρηματική του οξυδέρκεια. Η συμφωνία της Estée Lauder για την εξαγορά του οίκου μόδας Tom Ford έκανε τον ιδρυτή του νέο δισεκατομμυριούχο. Ο σχεδιαστής θα λάβει περίπου 1,1 δισ. δολάρια σε μετρητά από την πώληση, αφού αφαιρεθούν οι εκτιμώμενοι φόροι, σύμφωνα με το Forbes.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει επίσης τουλάχιστον δύο σπίτια, μεταξύ των οποίων ένα στο Holmby Hills στο Λος Άντζελες και ένα άλλο στο Upper East Side της Νέας Υόρκης, τα οποία αξίζουν συνολικά 65 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, η αξία του Ford εκτιμάται τώρα σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Estée Laude είναι πλέον ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μάρκας Tom Ford και όλων των πνευματικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα με δελτίο τύπου. Η εταιρεία είχε ήδη μια συμφωνία με την Tom Ford Beauty, αλλά τώρα θα διατηρήσει την άδεια μετά την αρχική της λήξη το 2030 και δεν θα χρειάζεται πλέον να καταβάλλει δικαιώματα.
Η Tom Ford Beauty πέτυχε αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά σχεδόν 25% στο τέλος του οικονομικού έτους τον Ιούνιο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Estée Lauder αναμένει ότι η μάρκα θα αποκομίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε καθαρές πωλήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος με αυτή την εξαγορά, καθώς η Estée Lauder Companies είναι το ιδανικό σπίτι για τη μάρκα», δήλωσε ο Ford. «Υπήρξαν εξαιρετικοί συνεργάτες από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της εταιρείας και είμαι ενθουσιασμένος που τους βλέπω να γίνονται οι διαχειριστές της πολυτέλειας σε αυτό το επόμενο κεφάλαιο της μάρκας Tom Ford», πρόσθεσε.
Από τη συμφωνία, ο Ford δεν ήταν ο μόνος κερδισμένος. Η ιταλική εταιρεία Zegna, σύμφωνα με το Forbes,κατείχε μερίδιο 15%, με την αξία του να εκτιμάται σε 345 εκατ. δολάρια (προ φόρων).
Ο De Sole, κατείχε κάτι πάνω από το 11% της εταιρείας, ποσοστό το οποίο αποτιμάται σε 259 εκατ. δολάρια (προ φόρων). Η Grupo Americo Amorim, ένας πορτογαλικός όμιλος που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο δισεκατομμυριούχο «βασιλιά του φελλού» Americo Amorim, κατείχε το υπόλοιπο 10%, που τώρα αξίζει 230 εκατ. δολάρια (προ φόρων).
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που κατέθεσε η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Zegna, η οποία θα διατηρήσει μακροπρόθεσμη άδεια για τα ρούχα και τα αξεσουάρ της μάρκας, η Tom Ford παρουσίασε κέρδη 96 εκατ. δολαρίων σε πωλήσεις 1,7 δισ. δολαρίων το 2021.
Το περασμένο έτος σηματοδότησε μια στροφή από το 2020 και το 2019, όταν η μάρκα εμφάνισε καθαρές ζημίες. Η Tom Ford διαθέτει 98 καταστήματα σε διάφορες χώρες, όπως η Κίνα, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με πληροφορίες Forbes, CBS, Vogue Business, Wiki