Ο Τραμπ αποφάσισε να «στεγνώσει» την Καλιφόρνια - Σε απόγνωση οι αγρότες ενόψει ξηρασίας

Ο Τραμπ αποφάσισε να «στεγνώσει» την Καλιφόρνια - Σε απόγνωση οι αγρότες ενόψει ξηρασίας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ - Φωτογραφία: EPA/WILL OLIVER
0

Το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού άνοιξε δύο φράγματα την Παρασκευή (31/1) στην Κεντρική Καλιφόρνια και άφησε περίπου 8 δισεκατομμύρια λίτρα νερού να ρέουν από τους ταμιευτήρες, αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απελευθέρωση με την εσφαλμένη πρόθεση να στείλει νερό στην πυρόπληκτη Νότια Καλιφόρνια.

Ο Τραμπ πανηγύρισε την κίνηση αυτή σε αναρτήσεις του στην ιστοσελίδα Truth Social post την Παρασκευή και την Κυριακή, δηλώνοντας ότι «το νερό ρέει στην Καλιφόρνια» και προσθέτοντας ότι το νερό «κατευθύνεται στους αγρότες σε όλη την Πολιτεία και στο Λος Άντζελες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα νερού, υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Οι αρμόδιες αρχές «κρατούσαν επιπλέον νερό σε αυτούς τους ταμιευτήρες λόγω του κινδύνου ότι αναμένεται ένα ξηρό καλοκαίρι» δήλωσε η Χίθερ Κούλεϊ, διευθύντρια έρευνας της οργάνωσης για την πολιτική υδάτων της Καλιφόρνιας Pacific Institute. «Αυτό θέτει τη γεωργία σε κίνδυνο ανεπάρκειας νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» εξήγησε.

Περίπου 8,3 δισ. λίτρα νερού απελευθερώθηκαν από την Παρασκευή (31/1) έως την Κυριακή (2/2), ανέφεραν οι τοπικές υδατικές περιφέρειες σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα (3/2). Αυτή η ποσότητα νερού απορρίφθηκε στον ξηρό πυθμένα της λίμνης Tulare, σύμφωνα με επιστολή του γερουσιαστή Άλεξ Παντίλα προς τον υπουργό Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ. 

«Αυτή η απελευθέρωση νερού είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Παρέχει μηδενικό όφελος και θέτει τους αγρότες της Καλιφόρνιας σε κίνδυνο περιορισμών στην παροχή νερού τους επόμενους μήνες» σημείωσε η Χίθερ Κούλεϊ. 

Η διευθύντρια του Τμήματος Υδατικών Πόρων της Καλιφόρνιας, Κάρλα Νέμεθ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξε ελάχιστος συντονισμός μεταξύ των ομοσπονδιακών αξιωματούχων και των κρατικών και τοπικών διαχειριστών υδάτων για τις απελευθερώσεις νερού στο φράγμα Terminus στη λίμνη Kaweah και στο φράγμα Schafer στη λίμνη Success. «Αυτοί οι ταμιευτήρες ήταν ομοσπονδιακοί και η πολιτεία της Καλιφόρνιας δεν συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων σε αυτή την περίπτωση. Παραδοσιακά έχουμε υψηλό βαθμό συντονισμού σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο οποίος πραγματικά δεν αποτελούσε μέρος αυτής της απόφασης» δήλωσε η Νέμεθ.

Το έργο State Water της Καλιφόρνια παρέχει νερό από τη Βόρεια Καλιφόρνια στη Νότια Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου του Λος Άντζελες. Η υδροδότηση του Λος Άντζελες προέρχεται εν μέρει από τους κρατικούς ταμιευτήρες και εν μέρει από τον ποταμό Κολοράντο. Όμως οι πηγές νερού του Λος Άντζελες είναι πλήρως διαχωρισμένες από το υδατικό σύστημα που τροφοδοτούν οι λίμνες Kaweah και Success. Αυτό το υδατικό σύστημα ρέει στη βαρύτατη για τη γεωργία Κεντρική Κοιλάδα - όπου μεγάλες φάρμες καλλιεργούν ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή και χόρτα για ζωοτροφές, μεταξύ άλλων καλλιεργειών. Η περιοχή με την έλλειψη νερού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υπόγεια ύδατα και τις χειμερινές βροχοπτώσεις που αποθηκεύονται σε κρατικούς ταμιευτήρες για την άρδευση των καλλιεργειών. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Μασκ παίρνει τον έλεγχο του συστήματος πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Μασκ παίρνει τον έλεγχο του συστήματος πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών

Το σύστημα πληρωμών διαχειρίζεται τις ροές των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, περιλαμβανομένων των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται κάθε χρόνο για τις συντάξεις, το πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης Medicare, τους μισθούς και άλλες δαπάνες
LIFO NEWSROOM