Ανάμεσα στις πολλές προτομές που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για τη διακόσμηση του Οβάλ γραφείου δεν βρίσκεται εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Κίνηση που άνοιξε ξανά μια παλιά συζήτηση για την προτομή που «πηγαινοέρχεται» στον Λευκό Οίκο.
Τα tabloid στη Βρετανία δεν άφησαν ασχολίαστη την επιλογή του νέου Αμερικανού προέδρου. «Σνομπάρισμα του Τσόρτσιλ», ήταν ο τίτλος της Sun. «Οργή καθώς ο Τζο Μπάιντεν αφαιρεί την προτομή του ήρωα του Μπόρις Τζόνσον, Ουίνστον Τσόρτσιλ από το Οβάλ γραφείο», έγραψε η Daily Mail.
Η επίσημη θέση της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν η αναμενόμενη. «Το Οβάλ γραφείο είναι το ιδιωτικό γραφείο του προέδρου και είναι στο χέρι του να το διακοσμήσει όπως επιθυμεί. Δεν έχουμε αμφιβολία για τη σημασία που δίνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στη σχέση Βρετανίας- ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός ανυπομονεί να έχει αυτή τη στενή σχέση μαζί του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.
Αυτή η «χαλαρή» στάση είναι εντελώς αντίθετη με την κριτική που είχε ασκήσει ο Μπόρις Τζόνσον στον Μπαράκ Ομπάμα, όταν εκείνος απομάκρυνε την προτομή του Τσόρτσιλ από το Οβάλ γραφείο.
Γράφοντας στη Sun το 2016 ο τότε δήμαρχος του Λονδίνου- και συγγραφέας βιογραφίας του Τσόρτσιλ- είχε κάνει λόγο για σνομπάρισμα και «κληρονομική» αντιπάθεια του Ομπάμα για τη βρετανική αυτοκρατορία.
«Κάποιοι λένε ότι ήταν ένα σνομπάρισμα της Βρετανίας. Άλλοι λένε ότι είναι σύμβολο της κληρονομικής από την κενυάτικη πλευρά του προέδρου αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας ο Τσόρτσιλ υπήρξε τόσο ένθερμος υπερασπιστής», έγραφε τότε ο Τζόνσον.
Αλλά και στις ΗΠΑ είχαν γίνει επικριτικά σχόλια. Για παράδειγμα ο Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας, είχε πει ότι αυτό έγινε επειδή ο Ομπάμα «πιθανότατα μεγάλωσε ακούγοντας ότι οι Βρετανοί είναι ένα μάτσο ιμπεριαλιστές που παρενόχλησαν τον παππού του».
Αυτές οι επιθέσεις προκάλεσαν την οργή των αξιωματούχων της διοίκησης Ομπάμα και αποδείχθηκε ότι η αλήθεια ήταν διαφορετική.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο ίδιες προτομές του Τσόρτσιλ, αμφότερες από τον Βρετανό γλύπτη Τζέικομπ Έπσταϊν. Η μία βρίσκεται στη συλλογή του Λευκού Οίκου από τη διοίκηση του Λίντον Τζόνσον.
Την άλλη τη δάνεισε ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, όταν γίνονταν εργασίες συντήρησης στην πρώτη. Η προτομή του Μπλερ έμεινε στο Οβάλ γραφείο μέχρι τη στιγμή που αποχώρησε από την εξουσία ο Μπους και στη συνέχεια επεστράφη στη βρετανική κυβέρνηση.
Υπό τον Ομπάμα, η προτομή που ανήκει στον Λευκό Οίκο δεν είχε τοποθετηθεί στο Οβάλ γραφείο. Αντί για αυτό, ο τότε πρόεδρος επέλεξε να τοποθετηθεί έξω από Treaty Room, στην προεδρική κατοικία. Προτίμησε να είναι εκεί ώστε να μπορεί να τη δει κατά τη διάρκεια του προσωπικού χρόνου του, σύμφωνα με το CNN.
Στην τελευταία χρονιά της προεδρίας του ο Ομπάμα αναφέρθηκε στο θέμα. «Τον αγαπώ τον τύπο», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τραπεζιών όπου μπορείς να βάλεις προτομές. Αλλιώς, αρχίζει να φαίνεται λίγο φορτωμένο», εξήγησε επίσης.
Όταν ανέλαβε ο Τραμπ, ο Τσόρτσιλ επέστρεψε στο Οβάλ γραφείο. Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η πρώτη ξένη ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, έφτασε εκεί με τη βρετανική προτομή, σύμφωνα με αξιωματούχους έπειτα από αίτημα της ομάδας Τραμπ. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τη δεχθήκατε πίσω», του είχε πει η Μέι.