Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας παρουσίασε τριετές πρόγραμμα λιτότητας - Οι τρεις βασικοί άξονες

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας παρουσίασε τριετές πρόγραμμα λιτότητας - Οι τρεις βασικοί άξονες Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θα εισάγει μια σειρά μέτρων για να «πειθαρχήσει τις δημόσιες δαπάνες» με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Η πιο σημαντική προτεραιότητα του «πακέτου αποταμίευσης και αποτελεσματικότητας στον δημόσιο τομέα» είναι η εξάλειψη του κόστους ζωής και η μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο νούμερο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η σταθερότητα των τιμών είναι το πιο σημαντικό συστατικό της ευημερίας και της βιώσιμης υψηλής ανάπτυξης, τόνισε ο Σιμσέκ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της TÜİK, ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε στο 69,8% τον Απρίλιο από 68,5% τον Μάρτιο. Το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα ανέλθει στο 33% φέτος, στο 15,2% το 2025 και στο 8,5% το 2026.

Οι τρεις άξονες των νέων μέτρων

Τα νέα μέτρα, σε αντίθεση με προηγούμενες πρακτικές, θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα και θα παράσχουν εξοικονόμηση πόρων, θα εφαρμόσουν ένα ισχυρό μοντέλο παρακολούθησης, ελέγχου, υποβολής εκθέσεων και κυρώσεων και θα καλύψουν ολόκληρο το κοινό, υπογράμμισε. «Με δημοσιονομική πειθαρχία, θα διαθέσουμε περισσότερους πόρους σε φυσικές καταστροφές, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δανείζεται με πιο λογικό κόστος μειώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας και θα βελτιώσουμε τη δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών δανειζόμενοι λιγότερο», εξήγησε. Σημείωσε ότι η δημόσια αποταμίευση, η πειθαρχία στις δαπάνες στον προϋπολογισμό και η αποτελεσματικότητα στις δημόσιες επενδύσεις είναι οι τρεις βασικοί άξονες των μέτρων δαπανών.

«Θα επικεντρωθούμε σε 8 τομείς προτεραιότητας στις δημόσιες δαπάνες, όπως οχήματα, κτίρια, δημόσια απασχόληση, αποτελεσματικότητα στη διοικητική διάρθρωση, έξοδα προσωρινής ανάθεσης στο εξωτερικό, διαχείριση ενέργειας και απορριμμάτων, έξοδα επικοινωνίας και άλλα τρέχοντα έξοδα», είπε ο Σιμσέκ.

Στο πλαίσιο της πειθάρχησης των δαπανών στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα περικόψει 10% στις πιστώσεις αγοράς αγαθών και υπηρεσιών και 15% στις επενδυτικές πιστώσεις, εξαιρουμένων των σεισμών και των υποχρεωτικών δαπανών, είπε. Ο Σιμσέκ δεσμεύτηκε να ανακοινώσει νέες μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά την επόμενη περίοδο.

Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε ότι οι δημόσιες αποταμιεύσεις και η αυξημένη αποτελεσματικότητα θα μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το δημόσιο δανεισμό και την επιβάρυνση των τόκων και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Εκτός από τη συνεισφορά από την πλευρά της ζήτησης, οι δημόσιες επενδύσεις που επικεντρώνονται σε έργα κοντά στην ολοκλήρωση, υποδομές άρδευσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας θα έχουν επίσης ενισχυτική επίδραση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού με αυξήσεις από την πλευρά της προσφοράς», πρόσθεσε. Υπενθυμίζοντας ότι ο λόγος του δημοσιονομικού ελλείμματος προς το ΑΕΠ ανήλθε στο 5,2% πέρυσι, πολύ καλύτερο από τις προσδοκίες της κυβέρνησης για 6,4%, ο Γιλμάζ είπε: «Στοχεύουμε να επιτύχουμε παρόμοια βελτίωση στο τέλος του τρέχοντος έτους».

Εκτοξεύθηκε ξανά ο πληθωρισμός

Με ιλιγγιώδη ρυθμό συνέχισε να κινείται και τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αν και ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων καθώς το εξαιρετικά υψηλό πλέον επίπεδο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας δείχνει να αρχίζει να περιορίζει κάποιο μέρος των πιέσεων.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός καταναλωτή στην Τουρκία έτρεξε τον περασμένο μήνα με 69,8% σε ετήσια βάση επιταχύνοντας από 68,5% του Μαρτίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK). Σε μηνιαία βάση ωστόσο, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητος στο +3,18%.

Σημειώνεται ότι οι νομισματικές αρχές της Τουρκίας είχαν δηλώσει ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα δεν αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, προτού επιβραδυνθεί κάτω από το 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (ENAG), μια ομάδα από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους που συστρατεύθηκε για να παρακολουθεί τον πληθωρισμό σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές παρατήρησής του και όχι σύμφωνα με τη μέθοδο που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο Ερντογάν (κατά καιρούς αλλάζουν τα προϊόντα που παρακολουθούν, ώστα να μειώνεται και ο ανακοινώσιμος πληθωρισμός), ανακοίνωσε στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του ENAGgroup αυξήθηκε κατά 5,02% τον Απρίλιο. Η αύξηση του δείκτη τους τελευταίους 12 μήνες ήταν 124,35%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η ENAG Τον Απρίλιο οι τιμές των προϊόντων της κατηγορίας «Ενδύματα και Υποδήματα» αυξήθηκαν περισσότερο. Ακολούθησαν τα «Εστιατόρια και ξενοδοχεία» με άνοδο 9%.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ