Οι ισχυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας και απάτης στην εκλογική διαδικασία είναι αβάσιμοι σύμφωνα με διεθνή αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ελλείψει στοιχείων.
Το θρίλερ των αμερικανικών προεδρικών εκλογών έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Η προσπάθεια του Ντ. Τραμπ να αμφισβητήσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν ή η Πενσυλβάνια κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, εκτιμούν ανεξάρτητοι αναλυτές.
Σύμφωνα πάντως με τη διεθνή αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για νοθεία στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η αποστολή του ΟΑΣΕ χαρακτήρισε την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας «ανταγωνιστική και με καλή διαχείριση» παρά τις «διοικητικές προκλήσεις» εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι οι επίμαχες δηλώσεις Τραμπ για ελλείμματα στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν αβάσιμες και συνέβαλαν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε την εντύπωση ότι αρνείται να αποδεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για συστημικές παραβάσεις»
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν ακόμη και διασκορπισμένα ψηφοδέλτια, από αγνώστους επιθυμούν να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε αντιληπτό από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε κομβικής σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια.
Η πρέσβης Ούρσουλα Γκατσέκ, μία εκ των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ανέφερε στην Deutsche Welle ειδικά για την Πενσυλβάνια: «Δεν συνάντησα ούτε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Πενσυλβάνια. Υπήρξε μόνο η περίπτωση ενός ταχυδρόμου, ο οποίος ενώ ήταν καθοδόν προς τα σπίτια ψηφοφόρων, πέταξε έναν ταχυδρομικό σάκο που περιείχε ψηφοδέλτια. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι δεν έχουμε βρει στοιχεία που να πιστοποιούν συστημικές παραβάσεις κατά την συλλογή και καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων».
Η Ούρσουλα Γκατσέκ εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε ακόμη και την τελευταία στιγμή να πλήξει την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών αλλά και να σπείρει αμφιβολίες στους πολίτες για την ίδια την εκλογική διαδικασία. Μπορούμε λοιπόν να πούμε όμως ότι ο Τραμπ έβλαψε την αμερικανική δημοκρατία με την στάση του σε αυτές τις εκλογές;
Η Γκατσέκ απαντά: «Αυτή θα ήταν μια υπερβολική δήλωση. Αλλά στις δηλώσεις του ο Τραμπ υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι γεγονός. Έχει καταγραφεί. Και μια από τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Ας ελπίσουμε ότι η δουλειά που κάναμε εδώ, βασισμένη σε γεγονότα, θα χρησιμεύσει ως ένα βαθμό στο να καθησυχάσει τους πολίτες για το πώς διεξήχθησαν οι εκλογές και για το ότι δεν βρήκαμε ενδείξεις συστημικών ατασθαλιών».
102 εκλογικοί παρατηρητές από 39 χώρες
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από δω και πέρα σε κάθε περίπτωση είναι αν το οριστικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί από την συνολική καταμέτρηση των ψήφων, όταν ολοκληρωθεί ή θα προκύψει από δικαστική απόφαση. Η Γκατσέκ δεν είναι σε θέση να απαντήσει: «Δεν έχω ιδέα. Όσο τραβήξει η διαδικασία, εμείς θα την παρακολουθούμε μέχρι τέλους».
Αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία απέστειλε 102 εκλογικούς παρατηρητές από 39 χώρες, θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να ολοκληρωθεί η συνολική καταμέτρηση των ψήφων.