Η Ινδία αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη την επόμενη χρονιά, ξεπερνώντας σε πληθυσμό εκείνον της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Έως τον Νοέμβριο, ο πλανήτης θα είναι το σπίτι 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, η πληθυσμιακή ανάπτυξη δεν συντελείται τόσο γρήγορα όσο στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή ο παγκόσμιος πληθυσμός, που καταγράφει τον βραδύτερο ρυθμό του από τη δεκαετία του 1950, αναμένεται να κορυφωθεί το 2080 με περίπου 10.4 δισεκατομμύρια ανθρώπους - αν και κάποιοι δημογράφοι εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί νωρίτερα.
Το σχεδόν ήμισυ της πληθυσμιακής ανάπτυξης θα καταγραφεί τα επόμενα τριάντα χρόνια σε μόνο οκτώ χώρες - Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Τανζανία.
Παράλληλα, κάποιες από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου βλέπουν ήδη τον πληθυσμό τους να μειώνεται καθώς ο ρυθμός γεννητικότητας έπεσε κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα - τη στιγμή που το 2021 η μέση γεννητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν 2,3 γέννες ανά γυναίκα στη διάρκεια ζωής τους, έχοντας μειωθεί από περίπου 5 γέννες το 1950.
Σε 61 χώρες, πάντα σύμφωνα με την έκθεση, οι πληθυσμοί θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1% έως το 2050.
Η Κίνα χάνει την πρωτοκαθεδρία της πολυπληθέστερης χώρας
Διαθέτοντας πλέον έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννητικότητας στον κόσμο (1,15 παιδιά ανά γυναίκα) η Κίνα ανακοίνωσε πως ο πληθυσμός της αναμένεται να συρρικνωθεί εντός 2023, πολύ νωρίτερα απ'ό,τι εκτιμάτο έως τώρα. Κι αυτό παρά την αλλαγή πολιτικής τού ενός παιδιού ανά οικογένεια, το 2016, και την προσφορά κινήτρων στα ζευγάρια για δεύτερο ή και περισσότερα παιδιά.
Καθώς ο πληθυσμός της Ινδίας συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι σχεδόν βέβαιο πως σύντομα θα στερήσει από την Κίνα την πρωτοκαθεδρία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.
Ο πληθυσμός της Ινδίας ήταν 1,21 δισεκ. το 2011, σύμφωνα με την εγχώρια απογραφή, που γίνεται μία φορά ανά δεκαετία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την απογραφή του 2021 λόγω της πανδημίας της COVID-19.
«Είναι μια αφορμή να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρώπινη φύση μας και να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα στην υγεία που έχουν επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά θανάτων μητέρων και παιδιών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από BBC