Ο ουρανός πάνω από μια επαρχεία της Ινδονησίας έγινε κόκκινος μέσα στο σαββατοκύριακο, λόγω της εξάπλωσης των πυρκαγιών που καίνε τις τελευταίες ημέρες μεγάλο μέρος της χώρας.
Κάτοικος στην επαρχεία Jambi, που φωτογράφισε τον ουρανό, είπε πως η ομίχλη έκανε τα μάτια και τον λαιμό της να πονούν.
Κάθε χρόνο, οι πυρκαγιές στην Ινδονησία δημιουργούν ένα μουντό στρώμα ομίχλης λόγω του καπνού, το οποίο καταλήγει να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.
Η Eka Wulandari, από το χωριό Mekar Sari, φωτογράφισε τον κατακόκκινο ουρανό το μεσημέρι του Σαββάτου. Σύμφωνα με την ίδια, η ομίχλη εκείνη την ώρα ήταν «εξαιρετικά πυκνή». Η 21χρονη δημοσίευσε τις φωτογραφίες στο Facebook, που έκτοτε μετρούν περισσότερες από 34.000 κοινοποιήσεις.
Ωστόσο, όπως είπε η ίδια στο BBC της Ινδονησίας, πολλοί χρήστες στα social media αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των φωτογραφιών. «Κι όμως είναι αλήθεια. Είναι μια αληθινή φωτογραφία και ένα βίντεο που τράβηξα με το κινητό μου», ανέφερε η 21χρονη.
Ο μετεωρολογικός σταθμός BMKG της Ινδονησίας είπε πως εικόνες από δορυφόρο αποκάλυψαν αμέτρητες εστίες πυρκαγιάς και «πυκνό καπνό» στην επαρχεία Jambi.
Ένας άλλος χρήστης του Twitter δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τον ουρανό κόκκινο. «Αυτό δεν είναι ο Άρης. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε καθαρό αέρα, όχι καπνό», σχολίασε στη λεζάντα.
This afternoon is not night. This is earth not mars planet. This is not in outer space. It's us who breathe with lungs, not with gills. We humans need clean air, not smoke.
— Kaseehsaulmouk (@kasehsaulmouk) September 22, 2019
Location: Kumpeh, Muaro Jambi #KabutAsap #KebakaranHutanMakinMenggila pic.twitter.com/WtEqPphgRT
Ο καθηγητής Koh Tieh Yong από το Singapore University of Social Sciences, εξήγησε πως το φαινόμενο, γνωστό ως «Rayleigh scattering», έχει να κάνει με συγκεκριμένους τύπους σωματιδίων που υπάρχουν σε περίοδο ομίχλης.
«Στην ομίχλη του καπνού, τα σωματίδια έχουν μέγεθος περίπου 1 μικρομέτρου, αλλά αυτά τα σωματίδια δεν αλλάζουν το χρώμα του φωτός που βλέπουμε. Υπάρχουν επίσης μικρότερα σωματίδια, γύρω στα 0,05 μικρόμετρα ή λιγότερο, που δεν σχηματίζουν πολλή ομίχλη. Ωστόσο είναι αρκετά για να διαχέεται περισσότερο το κόκκινο φως από το μπλε, γι' αυτό και βλέπετε περισσότερο κόκκινο παρά μπλε», είπε μιλώντας στο BBC.
Όπως εξήγησε, το γεγονός πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν γύρω στο μεσημέρι έκανε ενδεχομένως τον ουρανό να δείχνει πιο κόκκινος. «Εάν ο ήλιος είναι πάνω και κοιτάζετε προς τα επάνω, θα βλέπετε την γραμμή του ήλιου, οπότε θα φαίνεται ότι το μεγαλύτερος μέρος του ουρανού είναι κόκκινο», σχολίασε ο καθηγητής Koh, προσθέτοντας ότι αυτό το φαινόμενο «δεν τροποποιεί την θερμοκρασία του αέρα».
Tolong tolong doanya yaa teman teman ini kondisi terkini di Muaro Jambi, Provinsi Jambi.. sudah separah ini :( setiap tahun dengan masalah yang sama tapi tidak ada tindak lanjut dan hukum yg TEGAS bagi oknum pembakaran hutan. Tolong perhatiannya.#IndonesiaDaruratAsap #KabutAsap pic.twitter.com/nYACyzdRkg
— Tiara (@yayatiara31) September 21, 2019
Τα φετινά επίπεδα ομίχλης είναι από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Η ομίχλη προκαλείται από τις ανοιχτές πυρκαγιές την Ινδονησία και σε μικρότερο βαθμό, από εκείνες σε μέρη της Μαλαισίας. Οι φωτιές κορυφώνονται συνήθως μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου στην διάρκεια της περιόδου ξηρασίας. Να σημειωθεί πως τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 κάηκαν περισσότερα από 328.724 εκτάρια γης.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια