8 μύθοι για την ερωτική επαφή που οι ειδικοί θα ήθελαν να εξαφανιστούν

Οχτώ μύθοι για την ερωτική επαφή που ειδικοί θα ήθελαν να εξαφανιστούν Facebook Twitter
0

Πολλοί είναι οι ενήλικες που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις ερωτικές επαφές, ακόμη και με τους παρτενέρ τους; Το αποτέλεσμα; Παραπληροφόρηση και μύθοι, που μόνο καλό δεν κάνουν. 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι» για τις ερωτικές επαφές, «που μπορούν να κάνουν ζημιά», επισημαίνει η Λόρι Μιντζ, επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. 

Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι για το σεξ που κάνουν ζημιά; Οι New York Times μίλησαν με sex therapists και ερευνητές, ζητώντας τους να αναφέρουν μια ευρέως διαδεδομένη- αλλά λανθασμένη- αντίληψη για τις ερωτικές επαφές, που θα ήθελαν να εξαφανιστεί. 

1ος μύθος: Όλοι κάνουν περισσότερο σεξ από εσένα 

Παραδόξως, αυτόν τον μύθο τον πιστεύουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, λέει η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του κέντρου σεξουαλικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι «όλοι το κάνουν», κάτι που τους ωθεί να ξεκινήσουν τις ερωτικές επαφές, παρότι μπορεί να μην είναι έτοιμοι. Από την άλλοι, οι μεγαλύτεροι ενήλικες νιώθουν άσχημα και σαν να είναι οι μόνοι που περνούν μια περίοδο «ξηρασίας», επειδή απλά η επιθυμία έχει τα φυσιολογικά πάνω και κάτω της. 

«Συνήθως, ένας στους τρεις δεν είχε σεξουαλικό παρτενέρ τον τελευταίο χρόνο», εξηγεί η δρ. Χέρμπενικ, σημειώνοντας ότι έρευνες που έχει κάνει δείχνουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, για λόγους που δεν είναι ακόμη απόλυτα κατανοητοί. 

2ος μύθος: Ερωτική επαφή σημαίνει διείσδυση 

Οι sex therapists συχνά επισημαίνουν πως οι άνθρωποι «κολλάνε» με συγκεκριμένα «σενάρια» για τη σεξουαλική επαφή ή την ιδέα ότι θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο: λίγα προκαταρκτικά και συνουσία. 

Όμως, λέει ο Ίαν Κέρνερ δεν πρέπει να ορίζουμε την ερωτική επαφή ως μία μοναδική συμπεριφορά. Αυτός ο στενόμυαλος τρόπος σκέψης, επισημαίνει ο sex therapist, έχει συμβάλει στο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, στα ετερόφυλα ζευγάρια. 

Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετερόφυλων ανδρών ήρθαν σε οργασμό κάθε φορά που έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 33%. 

Αντί να προχωρήσει με βιασύνη στη διείσδυση, οι δύο παρτενέρ θα έπρεπε να επικεντρώνονται στη σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, συμβουλεύει ο δρ. Κέρνερ. 

«Στις περισσότερες ταινίες οι γυναίκες έχουν αυτούς τους γρήγορους και απίστευτους οργασμούς από τη διείσδυση και τα προκαταρκτικά απλά οδηγούν σε αυτή. Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό είναι πραγματικά επιζήμιο και ψευδές», επισημαίνει η δρ. Μιντζ. Μιλώντας με χιλιάδες γυναίκες για βιβλίο της, διαπίστωσε ότι μόλις το 4%- ή και λιγότερο- δηλώνουν ότι έρχονται σε οργασμό μόνο με διείσδυση. 

Πολλοί άνθρωποι αντλούν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση για παράδειγμα από το στοματικό σεξ, ή ακόμη και απλά από τη σωματική επαφή, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Λεξ Μπράουν- Τζέιμς, η οποία είναι sex therapist. 

3ος μύθος: Ο κόλπος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται λιπαντικό 

Αν και η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει συχνότερα μεγαλύτερες γυναίκες, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Κάτι που έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή τους, επισημαίνει η δρ. Χέρμπενικ. 

Εκτιμάται ότι το 17% των γυναικών ηλικίας 18-50 ετών αναφέρουν ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 50% μετά την εμμηνόπαυση. 

Επίσης, σημειώνει η δρ. Χέρμπενικ, αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε γυναίκες που θηλάζουν ή παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντισυλληπτικών. 

4ος μύθος: Είναι φυσιολογικό το σεξ να προκαλεί πόνο 

Είναι σημαντικό να θυμάται κάποιος ότι δεν είναι φυσιολογικό να πονά κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, τονίζουν οι ειδικοί. 

Εκτιμάται ότι το 75% των γυναικών πονούν στο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές ή σε τραυματισμό. 

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής ή μετά από αυτή είναι σημάδι καλού σεξ, παρατηρεί η ερευνήτρια Σεμέκα Θορπ. 

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες, καθώς και οι άνδρες μπορεί να βιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι ειδικοί όποιος βιώνει πόνο στην ερωτική επαφή, να επισκεφθεί γιατρό. 

5ος μύθος: Οι άνδρες θέλουν περισσότερο σεξ από τις γυναίκες 

Οι διαφορές σε ό,τι αφορά στην επιθυμία είναι το Νο1 ένα ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ως sex therapist ο δρ. Κέρνερ. Και όχι, δεν είναι πάντα ο άνδρας εκείνος που έχει περισσότερη επιθυμία για ερωτική επαφή, τονίζει.  

Όμως, επειδή υπάρχει αυτός ο μύθος, οι άνδρες συχνά ντρέπονται αν δεν νιώθουν σεξουαλική επιθυμία και είναι αντιμέτωποι με πίεση να κάνουν πάντα την πρώτη κίνηση. 

Είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ ή ότι οι άνδρες πάντα θέλουν, επεσήμανε ο sex therapist δρ. Μπράουν- Τζέιμς. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ερωτική επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά τόσο άνδρες όσο και γυναίκες έχουν παρόμοιες διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα. 

6ος μύθος: Η επιθυμία πρέπει να είναι αυθόρμητη  

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη- ότι θες ξαφνικά να κάνεις σεξ- και εκείνη που προκαλείται ως αντίδραση σε ένα ερέθισμα, για παράδειγμα ένα άγγιγμα. 

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία- που πολλοί νιώθουν στην αρχή της σχέσης- είναι για κάποιο λόγο καλύτερη. Όμως, η ψυχολόγος Λόρι Μπρότο επισημαίνει ότι είναι πιθανό να ξεκινήσει κάποιος να κάνει σεξ χωρίς την αυθόρμητη επιθυμία, αρκεί να υπάρχει προθυμία και συναίνεση. 

Το παρομοιάζει με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, όταν δεν έχεις κέφι για κάτι τέτοιο. «Οι ενδορφίνες αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις υπέροχα και μετά είσαι ευγνώμων που πήγες», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

7ος μύθος: Το προγραμματισμένο σεξ είναι βαρετό 

Η δρ. Μπρότο επίσης διαφωνεί με την άποψη ότι η προγραμματισμένη ερωτική επαφή ισοδυναμεί με κακό σεξ. 

Αυτή η άποψη είναι επιζήμια, τονίζει και το αποτέλεσμα είναι πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το σεξ ως κάτι που κάνουν μόνο αργά το βράδυ, όταν είναι εξαντλημένοι, αν βρουν χρόνο. 

Σε όσους αντιδρούν στην ιδέα του προγραμματισμένου σεξ, εκείνη τους ρωτά: «Υπάρχουν τόσο πολλές άλλες δραστηριότητες που αγαπάτε ή είναι σημαντικές για εσάς, που δεν τις προγραμματίζετε;». Η απάντηση, λέει, συνήθως είναι όχι. 

8ος μύθος: Το πέος είναι πάντα όρθιο 

Οι άνδρες είναι αντιμέτωποι με αρκετή πίεση που σχετίζεται με την εικόνα ή τη λειτουργία τους πέους τους, λέει ο δρ. Κέρνερ. 

Οι νεότεροι, σημειώνει, πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν στυτική δυσλειτουργία και οι μεγαλύτεροι πιστεύουν ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κάτι που ξεπερνάς με την εμπειρία. 

Τα δεδομένα λένε μια διαφορετική ιστορία. Εκτιμάται ότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει 8% των 20άρηδων και 11% των 30άρηδων. Και το 20% των ανδρών 18-59 ετών αναφέρουν ότι έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση. 

«Δεν έχουμε ένα μικρό μπλε χαπάκι για να εξαφανιστεί μαγικά η πρόωρη εκσπερμάτιση, οπότε δεν συζητιέται όσο η στυτική δυσλειτουργία», σημειώνει ο δρ. Κέρνερ. «Έτσι, μένουμε με τους μύθους ότι οι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κακοί στο κρεβάτι ή εγωιστές στο σεξ», συμπληρώνει. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM