Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσίευσε μια έκθεση, βάσει της οποίας η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου, συμπεριλαμβάνοντάς το στην κατηγορία της Ομάδας 1, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον καπνό και τον αμίαντο και η οποία αφορά προϊόντα για τα οποία υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» για τη σχέση τους με τον καρκίνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις προμαγειρεμένων λουκάνικων και μπέικον στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας τις εβδομάδες μετά τη δημοσίευση έκθεσης.
Η ερευνητική εταιρία IRI κατέγραψε τις πωλήσεις μπέικον και λουκάνικων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας την εβδομάδα έως τις 31 Οκτωβρίου –όταν δημοσιοποίηθηκε η έκθεση– και την εβδομάδα που ακολούθησε έως τις 7 Νοεμβρίου, υπολογίζοντας ότι η μείωση της αξίας των πωλήσεων έφθασε το διάστημα αυτό περίπου τα 3 εκατ. λίρες (4,5 εκατ. δολάρια).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η αξία των πωλήσεων των προμαγειρεμένων λουκάνικων μειώθηκε κατά 15,7% για την εβδομάδα έως τις 31 Οκτωβρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα ένα χρόνο νωρίτερα, με τις πωλήσεις προμαγειρεμένου μπέικον να υποχωρούν κατά 17%. Για την εβδομάδα έως τις 7 Νοεμβρίου, οι πωλήσεις λουκάνικων και μπέικον μειώθηκαν κατά 13,9% και 16,5% αντίστοιχα, ανέφερε η ερευνητική εταιρία.
«Ενώ έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι συγκεκριμένοι τύποι κρέατος συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου, αυτή η ανακοίνωση από έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο παγκόσμιο οργανισμό αναπαράχθηκε ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και είχε άμεσο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες κάποιων ανθρώπων», δήλωσε ο Μάρτιν Γουντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της IRI.
Η IRI είπε, ωστόσο, ότι η συνολική δαπάνη για κρέας έμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές στράφηκαν σε άλλα προϊόντα κρέατος.