Οι Ciudadanos ανατρέπουν το σκηνικό στην Ισπανία και «ψαλιδίζουν» το Podemos

Οι Ciudadanos ανατρέπουν το σκηνικό στην Ισπανία και «ψαλιδίζουν» το Podemos Facebook Twitter
8

Οι Ciudadanos (Πολίτες), ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρωνόταν μέχρι πρόσφατα μόνο στην περιοχή της Καταλονίας. Πλέον όμως, η υποστήριξη προς το κόμμα έχει αυξηθεί σε όλη την Ισπανία και νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Pais τοποθετεί το Ciudadanos στην τρίτη θέση.

Στην πρώτη προεκλογική αφίσα των Ciudadanos για τις τοπικές καταλανικές εκλογές του 2006, ο Ριβέρα είχε εμφανιστεί γυμνός, με σύνθημα «Γεννήθηκε το κόμμα σου». «Δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι ρούχα φοράς, τι γλώσσα μιλάς», έγραφε η αφίσα. Σήμερα, το Ciudadanos έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Στην πρόθεση ψήφου, για τις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου, εξασφαλίζει ποσοστό 18,4%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos εκτινάχθηκε από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει το 18,6%, ενώ οι Podemos παραμένουν στην πρώτη θέση αλλά με μειωμένο ποσοστό. Το 22,5% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει. Προσθέτει ακόμα ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία στην Ευρώπη.

Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει σήμερα στο κοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα τού έχει επιτρέψει να περάσει αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω της παρατεταμένης λιτότητας, παρότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μετά τις εκλογές ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM