Οι ισχυροί του αραβικού κόσμου ζητούν να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία

Οι ισχυροί του αραβικού κόσμου ζητούν να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία Facebook Twitter
0

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά επίσης το Κατάρ, ζήτησαν σήμερα να τερματισθεί η βίαιη επίθεση του συριακού καθεστώτος σ' έναν πολιορκημένο θύλακο που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Οι εκκλήσεις αυτές γίνονται ενώ έχει αυξηθεί η διεθνής πίεση υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Γούτα, όπου τουλάχιστον 335 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολυάριθμα παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος.

«Υπογραμμίζουμε ότι είναι ανάγκη το συριακό καθεστώς να σταματήσει τη βία ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική αρωγή και να ακολουθήσει με σοβαρότητα την οδό μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης», δήλωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών στο Twitter.

«Ανησυχούμε για τη συνέχιση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα και για τις επιπτώσεις τους στους αμάχους» σ' αυτόν τον ανταρτικό θύλακο που βρίσκεται κοντά τη Δαμασκό, πρόσθεσε το υπουργείο στο Ριάντ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την κλιμάκωση και ζήτησαν να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός» ώστε να τερματισθεί η αιματοχυσία και να προστατευθούν οι άμαχοι, που θα μπορέσουν έτσι να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και ανθρωπιστική αρωγή.

Το Κατάρ από την πλευρά του κατήγγειλε την επίθεση του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα.

«Το Κράτος του Κατάρ καταδικάζει με δριμύτητα τις σφαγές και τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που διεξάγονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Τα κράτη του Κόλπου και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές των συριακών ανταρτικών οργανώσεων εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν. Το Ριάντ φιλοξένησε μάλιστα συναντήσεις της αντιπολίτευσης.

Τους τελευταίους μήνες το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι χαλάρωσαν τη θέση τους αναφορικά με την τύχη του προέδρου Άσαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητούσαν, και προκρίνουν πλέον μια πολιτική διευθέτηση της καταστροφικής σύγκρουσης που κλείνει σύντομα επτά χρόνια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Διεθνή / Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σόνια Ίλιτς, μιας εγκύου οκτώ μηνών, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων λέγοντας ότι το αγέννητο παιδί το σύμβολο της νίκης ενάντια στην έγχρωμη επανάσταση
LIFO NEWSROOM
Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM