Οι Ταλιμπάν καλύπτουν τα πρόσωπα των τηλεπαρουσιαστριών

Οι Ταλιμπάν καλύπτουν τα πρόσωπα των τηλεπαρουσιαστριών Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JALIL REZAYEE
0

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τις παρουσιάστριες της αφγανικής τηλεόρασης να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν είναι στον τηλεοπτικό αέρα. 

Μέσα ενημέρωσης της χώρας έλαβαν χθες γνώση του νέου διατάγματος των Ταλιμπάν, όπως ενημέρωσε το BBC εκπρόσωπος της θρησκευτικής αστυνομίας. 

Η απόφαση αυτή έρχεται δύο μόλις εβδομάδες ύστερα από την εντολή να καλύπτουν οι Αφγανές τα πρόσωπά τους όταν κυκλοφορούν δημοσίως. 

Η απόφαση για τις τηλεπαρουσιάστριες έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς χρήστες να βλέπουν άλλο ένα βήμα προς τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. 

«Ο κόσμος χρησιμοποιεί τις μάσκες για να προστατεύσει κόσμο από την Covid. Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν μάσκες για να προστατεύουν τον κόσμο από το να βλέπει τα πρόσωπα των γυναικών δημοσιογράφων. Για τους Ταλιμπάν, οι γυναίκες είναι ασθένεια» έγραψε ένας ακτιβιστής. 

Από τον περασμένο Αύγουστο, οι Ταλιμπάν έχουν προωθήσει μεγάλο μέρος της υπερσυντηρητικής ατζέντας τους, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχαν εκφραστεί όταν ανακατέλαβαν την εξουσία. 

Οι περιορισμοί στις γυναίκες γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί καθώς, μεταξύ άλλων, τους έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια χωρίς άνδρα συνοδό - πρέπει απαραιτήτως να είναι συγγενής - αλλά και έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Στα τέλη Μαρτίου είχαν ανακοινώσει πως κλείνουν τα γυμνάσια και λύκεια θηλέων. 

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η διασφάλιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και την αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Δεν θα επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία για να ικανοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα ούτε για να κερδίσουμε την αναγνώριση» ήταν η θέση τους. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Διεθνή / Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε την άμεση αναστολή των εμπλεκόμενων στελεχών του, ενώ το Εργατικό Κόμμα κάλεσε σε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση δεοντολογίας»
LIFO NEWSROOM
Βρετανίδα στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Διεθνή / Βρετανίδα τουρίστρια στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Το μαρτύριο μιας Βρετανίδας που δέχθηκε επίθεση από πέντε άνδρες εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην Κύπρο, γράφουν οι Times
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται σε περίπου 400 περιπολικά σκάφη και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) από το 2021
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος ήρωας γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Η ρωσική επίθεση καταδικάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «φρικτό» το χτύπημα στο Σούμι, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει ευθέως τη Ρωσία ως υπεύθυνη
LIFO NEWSROOM