Η κρίση του υποσιτισμού συνεχίζει να πλήττει την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με την πανδημία του κορωνοϊού να οξύνει την κατάσταση και να την ωθεί στα χειρότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με έκθεση τω Ηνωμένων Εθνών, σε μόλις ένα χρόνο -- από το 2019 έως το 2020 -- ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την πείνα στην περιοχή αυξήθηκε κατά 30%. Μήνες lockdown και ταξιδιωτικοί περιορισμοί έπληξαν ιδιαίτερα τις ανεπίσημες θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή όπου η έλλειψη εργασίας τη μια μέρα μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχεις να φας την επόμενη.
Όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ, οι γυναίκες πεινούν περισσότερο από τους άνδρες σε όλη την περιοχή. Το 2020, περίπου το 42% των γυναικών αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σε σύγκριση με το 32% των ανδρών. Αυτή η ανισότητα διευρύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η έκθεση, με αύξηση από 6,4% σε 9,6% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Ο Χούλιο Μπερντεγκέ, περιφερειακός εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) χαρακτήρισε τη συνολική κατάσταση «κρίσιμη», προσθέτοντας ότι η πανδημία έχει εντείνει δραματικά την υπάρχουσα επισιτιστική ανασφάλεια. Η έκθεση του ΟΗΕ υπολογίζει ότι 59,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή υποφέρουν τώρα από πείνα -- το υψηλότερο επίπεδο από το 2000.
Στη Γουατεμάλα, περίπου ο μισός πληθυσμός αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία στο Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, με περίπου το 47% και το 46% του πληθυσμού τους να πεινούν, αντίστοιχα. Αυτές οι τρεις χώρες, γνωστές ως το Βόρειο Τρίγωνο, είναι οι περιοχές που φτάνουν καραβάνια μεταναστών που κατευθύνονται προς τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Στη Νότια Αμερική, η Αργεντινή γνώρισε την πιο δραστική αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, με περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού να αντιμετωπίζει περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που επανέφερε το υπερπληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, η άλλη πλευρά του «νομίσματος» μαστίζει την περιοχή: Η παχυσαρκία. Περίπου 106 εκατομμύρια άνθρωποι -- ή ένας στους τέσσερις ενήλικες -- είναι υπέρβαροι, με την παιδική παχυσαρκία να συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση.
«Με τις υπηρεσίες διαταραγμένες και τα μέσα διαβίωσης κατεστραμμένα, οι οικογένειες δυσκολεύονται περισσότερο να βάλουν υγιεινά τρόφιμα στο τραπέζι, αφήνοντας πολλά παιδιά πεινασμένα και άλλα υπέρβαρα», δήλωσε ο Jean Gough, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. «Για να μεγαλώσουν τα παιδιά υγιή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι οικογένειες έχουν πρόσβαση σε προσιτές, θρεπτικές τροφές».