Η Βενεζουέλα οδηγείται σε παρόμοια μεταναστευτική κρίση με αυτή της Μεσογείου το 2015, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται εν μέσω των προσπαθειών των γειτονικών χωρών να σταματήσουν τη μετακίνηση των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το Περού επέβαλε αυστηρότερους συνοριακούς κανονισμούς το Σάββατο, μία ημέρα αφότου δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες του Ισημερινού να ενισχύσει τους συνοριακούς του ελέγχους.
Την Παρασκευή, η δικαιοσύνη του Ισημερινού ήρε την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου που είχε επιβάλει προηγουμένως η κυβέρνηση, στους πολίτες της Βενεζουέλας.
Πάνω από δύο εκατομμύρια Βενεζουελάνοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από το 2014 εξαιτίας της βαθύτατης οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας κρίσιμες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
Μαζικό κύμα προσφύγων στα Περουβιανά σύνορα
Εκατοντάδες μετανάστες από τη Βενεζουέλα μεταφέρθηκαν μέσω του Ισημερινού με λεωφορεία στα σύνορα του Περού πριν από την προθεσμία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Ο 18χρονος Τζόναθαν Ζαμπράνο, ο οποίος βρέθηκε στα σύνορα του Ισημερινού με το Περού, ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι βρίσκεται στο δρόμο εδώ και πέντε μέρες μαζί με πολλούς άλλους.
Πάνω από 2.500 άνθρωποι πέρασαν στη μικρή συνοριακή πόλη Άκουα Βέρντε του Περού την Παρασκευή, με χιλιάδες ακόμη να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα στην Τούμπες.
Το Περού αναμένει 100.000 Βενεζουελάνους πρόσφυγες μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, αριθμός που θα ανεβάσει το σύνολό τους σε μισό εκατομμύριο.
Οι νέοι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο από το Περού, απαιτεί την επίδειξη διαβατηρίου, ενώ μέχρι τώρα αρκούσε ένα απλό δελτίο ταυτότητας.
Ο Ισημερινός, χώρα τράνζιτ για πολλούς από αυτούς τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στο Περού, στη Χιλή ή την Αργεντινή, είχε θέσει σε ισχύ ένα παρόμοιο μέτρο το περασμένο Σάββατο, μέτρο που τελικά ήρε.
Η κατάσταση εξελίσσεται σε μεγάλη κρίση
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), Τζόελ Μίλμαν, ανέφερε ότι όλο αυτό, καθώς και η πρόσφατη βία στα σύνορα με τη Βραζιλία, είναι ένα σημάδι πρώιμης προειδοποίησης ότι η περιοχή χρειάζεται άμεση βοήθεια.
«Αυτό εξελίσσεται σε μία κρίσιμη στιγμή που έχουμε δει σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο», είπε στους δημοσιογράφους.
«Μία δύσκολη κατάσταση μπορεί να γίνει κρίσιμη πολύ γρήγορα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Κιάρα Καρντολέτι από την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR), ανέφερε ότι άλλες χώρες της περιοχής υποδέχτηκαν τους μετανάστες από τη Βενεζουέλα και βοηθούν στην «αποφυγή μίας κατάστασης όπως αυτής που είδαμε στην Ευρώπη».
«Αυτό που βλέπουμε είναι μία ήπειρος που έχει ανοίξει τις πόρτες της σε ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή και χρειάζονται υποστήριξη», πρόσθεσε.
Η κα Καρντολέτι ανέφερε επίσης ότι η Κολομβία έχει καταγράψει πάνω από 450.000 Βενεζουελάνους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 870.000 πολίτες της Βενεζουέλας βρίσκονται στην Κολομβία.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 2,3 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ή το 7,5% των 30,6 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Αντιμέτωπα με μια τέτοια έκταση του φαινομένου, τα Ηνωμένα Έθνη θα συστήσουν μια περιφερειακή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι Βενεζουελάνοι πιέζονται από την οικονομική κρίση: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει το 1.000.000% στα τέλη του 2018 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 18%.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια