Η έξαρση των κρουσμάτων χολέρας στην Αϊτή που καταγράφηκε μετά το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου από τη χώρα, στις αρχές του Οκτωβρίου, έχει περιοριστεί χάρη στην αύξηση των ομάδων που προσφέρουν ιατρικές φροντίδες, όμως η επιδημία επιμένει ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης των υπηρεσιών αρωγής, ανέφερε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χθες δίνοντας στη δημοσιότητα τον πιο πρόσφατο απολογισμό του.
Ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε στην Αϊτή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι μισοί και πλέον ασθενείς καταγράφηκαν στους δύο νομούς που επλήγησαν περισσότερο από τον κυκλώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου δεν υπήρχαν μέχρι τότε μεγάλες εστίες της χολέρας.
«Τον Νοέμβριο, η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τον Μάθιου βελτιώθηκε, με μια μείωση κατά 25% των ύποπτων κρουσμάτων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο», δηλαδή «από τα 2.400 στα 1.800 ύποπτα κρούσματα», σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή.
Ο τριπλασιασμός των ομάδων που προσφέρουν άμεση βοήθεια, η μαζική έλευση βοήθειας, ειδικά πόσιμου νερού και χλωρίου, αλλά και η εκστρατεία εμβολιασμού, που έφθασε σε σχεδόν 800.000 ανθρώπους, εξηγούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή τη βελτίωση της κατάστασης.
«Η βοήθεια υποχρηματοδοτείται, ναι, αλλά, εξαιτίας του Μάθιου, αν μπορώ να το πω αυτό, υπήρξε αρκετή χρηματοδότηση (...) για το 2016», εξήγησε ο Μουράντ Ουάμπχα, συντονιστής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην Αϊτή.
Παρότι η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε με αποτελεσματικότητα στις ανθρωπιστικές ανάγκες της Αϊτής έπειτα από αυτή τη φυσική καταστροφή, τα προγράμματα στήριξης της διαρθρωτικής προσαρμογής ειδικά στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης ή της στέγασης, καθώς και τα προγράμματα στήριξης της ανάπτυξης της χώρας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη χρηματοδότησης.
Η χρηματοδότηση του σχεδίου για την καταπολέμηση της χολέρας που είχε εξαγγελθεί το 2016 δεν έχει ξεπεράσει το 45%.
«Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για κεφάλαια προκειμένου να συνεχιστούν οι δραστηριότητες» που έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της επιδημίας «πέραν του πρώτου τριμήνου του 2017» και «αυτή η έλλειψη χρηματοδότησης για την υγεία εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η νοσοκομειακή θνησιμότητα σε περίπτωση που δεν κατανεμηθούν νέα κεφάλαια στην αρχή της χρονιάς», σύμφωνα με τον απολογισμό του OCHA, ο οποίος καταρτίστηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου.
«Η περίοδος των βροχών θα ξαναρθεί κι αναπόφευκτα θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χολέρας», προειδοποίησε ο Μουράντ Ουάμπχα.
«Είμαι αισιόδοξος, αλλά όλα εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση», συνόψισε ο ίδιος.
Με 40.000 ασθενείς μεταξύ του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου, εκ των οποίων απεβίωσαν οι 420, η επιδημία της χολέρας που εξακολουθεί να μαίνεται στην Αϊτή είναι η πιο θανατηφόρα στη σύγχρονη ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά πολλούς ανεξάρτητους ειδικούς, τον ιό της χολέρας που προκάλεσε τη συνεχιζόμενη επιδημία μετέφεραν στην Αϊτή κυανόκρανοι από το Νεπάλ, οι οποίοι έριχναν τα λύματα του στρατοπέδου τους σε ένα ποτάμι. Μέχρι τότε δεν είχε εκδηλωθεί κανένα κρούσμα της ασθένειας στη χώρα για σχεδόν εκατό χρόνια.
Από τον Οκτώβριο του 2010 η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.400 Αϊτινούς, ενώ έχουν μολυνθεί πάνω από 800.000 άνθρωποι.
σχόλια