Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, με τη στήριξη της Ρωσίας, αλλά και τζιχαντιστές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση στη Συρία, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ, που αφορά τους τελευταίους μήνες.
Οι αεροπορικές επιθέσεις των συριακών και ρωσικών αεροσκαφών στην Ιντλίμπ- στην επιχείρηση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών- ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου εναντίον σχολείων, νοσοκομείων και αγορών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.
Οι βομβαρδισμοί άνευ διακρίσεων, από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στοίχισαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ανάγκασαν σχεδόν ένα εκατομμύριο αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή, κάτι που μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ.
Η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία κατηγόρησε και τη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ- που ελέγχει τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας- για χτυπήματα με πυροβολικό σε περιοχές αμάχων, «χωρίς προφανή στρατιωτικό στόχο». Ακόμη ανέφερε ότι η οργάνωση βασάνισε και εκτέλεσε κρατούμενος.
«Παιδιά βομβαρδίστηκαν στο σχολείο, γονείς βομβαρδίστηκαν σε αγορές, ασθενείς βομβαρδίστηκαν σε νοσοκομεία... ολόκληρες οικογένειες βομβαρδίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ, Πάουλο Πινέιρο. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και οι τρομοκράτες παραβίασαν κατάφωρα το δίκαιο του πολέμου και τα δικαιώματα των Σύρων αμάχων», συμπλήρωσε.
Η έκθεση, που καλύπτει την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 βασίζεται σε στοιχεία από υπερπτήσεις και καταθέσεις μαρτύρων. Η έκθεση έβαλε στο μικροσκόπιο 52 «εμβληματικές επιθέσεις» στη βορειοδυτική Συρία, ανάμεσά τους 47 που αποδίδονται στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.
Μαζί με τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, οι στρατιώτες της συριακής κυβέρνησης έκαναν εναέριες και χερσαίες επιθέσεις που κατέστρεψαν υποδομές, ερήμωσαν πόλεις και χωριά και σκότωσαν εκατοντάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ.
Από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον φετινό Ιούνιο σε 52 επιθέσεις που έγιναν από όλες τις πλευρές μπήκαν στο στόχαστρο 17 νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, 14 έγιναν σε σχολεία, 12 σε σπίτια και 9 σε αγορές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αν αποδειχθούν στο δικαστήριο, τέτοιες ενέργειες ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, για αδιάκριτες επιθέσεις και εσκεμμένα πλήγματα σε προστατευόμενα σημεία, τονίζουν οι ερευνητές.
Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν πλήρως σε μια θανάσιμη επίθεση στις 5 Μαρτίου σε ορνιθοτροφείο κοντά στο Μαράτ Μισρίν, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι πολίτες και σε τρεις επιθέσεις δίπλα σε νοσοκομείο στην πόλη Αρίχα, που ήταν υπό τον έλεγχο ανταρτών, στις 29 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση. Η Ρωσία αρνείται την εμπλοκή στην τελευταία επίθεση, σημειώνουν οι ερευνητές του ΟΗΕ.
«Γυναίκες, άνδρες και παιδιά με τους οποίους μιλήσαμε βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φρικτή επιλογή ανάμεσα στο να τους βομβαρδίσουν ή να διαφύγουν βαθύτερα στις περιοχές που ελέγχει η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), όπου γίνεται ανεξέλεγκτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ενέργειες των μελών της HTS ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», τόνισε η Κάρεν Κόνινγκ ΑμπούΖαϊντ, μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από Reuters