Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να μην συμμετέχει η χώρα στην κοινή δράση κατά της Συρίας, και πως το Παρίσι επιμένει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τιμωρηθεί η κυβέρνηση Άσαντ για την επίθεση με τα χημικά.
Μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, ο Ολάντ τόνισε ότι είναι υπερ της ανάληψης δράσης ακόμα και χωρίς τη Βρετανία: « κάθε χώρα αποφασίζει ανεξάρτητα αν θα συμμετέχει ή όχι σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», είπε και έσπευσε να προσθέσει πως «η χημική σφαγή της Δαμασκού δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».
Ερωτηθείς αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου,ο Φ. Ολάντ απάντησε: «Το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές. Δεν τάσσομαι υπέρ μίας διεθνούς επέμβασης με στόχο την 'απελευθέρωση' της Συρίας ή την ανατροπή του δικτάτορα. [...] Σήμερα ξεπεράστηκε ένα όριο στη φρίκη. Και θα είναι η ανάληψη δράσης και όχι η απάθεια αυτό που θα επιβάλει μία πολιτική λύση».
Κάμερον: Δεν χρειάζεται να ζητήσω συγγνώμη
Από την άλλη πλευρά, την λύπη του για απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει σχέδιο για επέμβαση στη Συρία, εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μάλιστα είπε πως ελπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα να δείξει κατανόηση.
«Πιστεύω πως το αμερικανικό κράτος, οι πολίτες των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλάβουν», είπε στα βρετανικά ΜΜΕ και ανέφερε πως δεν έχει ακόμα μιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο μετά την ψηφοφορία, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα.
Τέλος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν τίθεται θέμα να ζητήσει συγγνώμη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκέστηκε μόνο στο να αναφέρει πως ενημερώθηκε για το βρετανικό «όχι» και το κατέγραψε. «Σημειώσαμε τη συζήτηση η οποία διεξήχθη στη (βρετανική) Βουλή και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κάμερον», είπε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή διπλωματία αποφεύγει «να σχολιάζει τις εσωτερικές συζητήσεις στα κράτη μέλη».
Ρωσία: «Αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια»
Η Ρωσία χαιρέτισε την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο του σχεδίου στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία λέγοντας πως αν τελικά υιοθετούνταν, θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε «σοβαρό πλήγμα» στην παγκόσμια τάξη.
«Τέτοιες ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν, θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και σοβαρό πλήγμα [...] στην παγκόσμια τάξη», είπε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ και πρόσθεσε πως το «όχι» της βρετανικής βουλής «αντανακλά την άποψη της πλειοψηφίας των Βρετανών και των Ευρωπαίων. Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια», κατέληξε.
Βέλγιο: Το «όχι» είναι σύμφωνο με την θέση της βελγικής κυβέρνησης
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βρετανική βουλή, ήταν καθησυχαστικό: «Η θέση που πήρε το βρετανικό κοινοβούλιο είναι σύμφωνη με αυτήν της βελγικής κυβέρνησης, η οποία ζητεί (να της παρουσιαστούν) αποδείξεις πριν από κάθε επέμβαση στη Συρία. Αναμένουμε τη θέση (που θα λάβει) το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν πρέπει να προτρέχουμε, έστω κι αν πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Πρέπει να γίνεται σεβαστή η διεθνής τάξη», πρόσθεσε.
σχόλια