Ολένα Ζελένσκα: Το «ευχαριστώ» στις άλλες Πρώτες Κυρίες και το μήνυμα στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών

Ολένα Ζελένσκα: Το «ευχαριστώ» στις άλλες Πρώτες Κυρίες και το μήνυμα στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, Ολένα Ζελένσκα, ευχαρίστησε την Μπριζίτ Μακρόν όπως και άλλες Πρώτες Κυρίες, για τη βοήθειά τους προκειμένου άρρωστα παιδιά να διαφύγουν από τη χώρα εν μέσω του πολέμου. 

Παράλληλα, μέσω της Le Parisien, η 44χρονη Ζελένσκα θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε και τον θαυμασμό της για τον σύζυγό της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ζελένσκα έκανε έκκληση για υποστήριξη από τις Πρώτες Κυρίες. Η Μπριζίτ Μακρόν ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν, ανέφερε η 44χρονη.  

«Η έκκλησή μου εισακούστηκε», επεσήμανε και ευχαρίστησε όλους όσοι βοηθούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ευρωπαίους που βοηθούν τους πολίτες μας, παρέχοντάς τους σπίτια, φαγητό, ενθαρρύνοντας τους… όπως και εμείς, δεν ήσασταν προετοιμασμένοι να δεχθείτε τόσους πολλούς “σημαδεμένους” ανθρώπους στη χώρα σας», ανέφερε. 

«Αλλά ο τρόπος που αντιδράσατε αξίζει ένα συλλογικό Νόμπελ Ειρήνης. Οι Ουκρανοί είναι υπέροχοι άνθρωποι και πολύ ευγνώμονες. Τα παιδιά μας δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι κάνατε για εμάς», συμπλήρωσε. 

Η Ολένα Ζελένσκα συνεργάστηκε με την Μπριζίτ Μακρόν και την Αγκάτα Κορνχάουσερ- Ντούντα, τη σύζυγο του Πολωνού προέδρου, προκειμένου να μεταφερθούν από την Ουκρανία άρρωστα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο. 

«Αυτά τα “κονβόι ζωής” είναι πρωτοφανή. Όταν έγινε προφανές ότι ήταν αδύνατο να γίνουν θεραπείες σε παιδιά με καρκίνο μέσα σε καταφύγια, αμέσως αναζητήσαμε λύση. Κάποια παιδιά θα παραμείνουν στην Πολωνία, άλλα θα σταλούν στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά», επεσήμανε. Η Ζελένσκα έκανε και ανάρτηση στο Instagram, στην οποία ευχαρίστησε την Μπριζίτ Μακρόν για το γεγονός ότι υποδέχθηκε προσωπικά άρρωστα παιδιά από την Ουκρανία που έφτασαν στη Γαλλία. 


«Οι γιοι σας σκοτώνουν αμάχους» 

Η Ολένα Ζελένσκα ανέφερε ότι δεν έχει τίποτα να πει στους Ρώσους που υποστηρίζουν τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών. 

«Οι γιοι σας σκοτώνουν Ουκρανούς αμάχους: γυναίκες, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες. Έχουν έρθει εδώ για αυτό και συστηματικά εκτελούν τις εντολές των ανωτέρων τους. Δεν έχουν έρθει για μια “ειδική επιχείρηση”», επεσήμανε, αναφερόμενη στον όρο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.  

«Έχουν έρθει για να εξολοθρεύσουν ανθρώπους. Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν εδώ, καταραμένοι από άλλες μητέρες. Ο Πούτιν σας υποσχέθηκε αποζημίωση για τους θανάτους τους. Δεν ξέρω ποια αποζημίωση μπορεί να αντικαταστήσει ένα παιδί», τόνισε. 

«Τον θαυμάζω κάθε ημέρα» 

Παράλληλα, η Ολένα Ζελένσκα εξέφρασε τον θαυμασμό της για το θάρρος του συζύγου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

«Θαυμάζω αυτόν τον άνδρα; Κάθε ημέρα. Είμαι έκπληκτη; Όχι. Ο Βολοντίμιρ ήταν πάντα έτσι. Αποφασιστικός και ψύχραιμος. Σε καιρό πολέμου, όλοι οι Ουκρανοί και ολόκληρος ο κόσμος έχουν δει ξεκάθαρα τις αρχές που έχει και έχουν νιώσει τη δύναμή του. Δεν θα εγκαταλείψει ποτέ αυτό που είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας», τόνισε.  

Σύμφωνα με τη Le Parisien, η Ζελένσκα παραμένει στο Κίεβο, σε άγνωστο σημείο για τη δική της ασφάλεια, καθώς θεωρείται ότι- όπως και ο σύζυγός της- είναι βασικός στόχος των Ρώσων. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, είχε γράψει στο Instagram: «Δεν πανικοβάλλομαι, ούτε κλαίω. Θα είμαι ήρεμη και σίγουρη». Όμως, παραδέχθηκε ότι αυτό έχει γίνει πλέον δύσκολο. 

«Υπάρχουν δάκρυα όταν βλέπω τα θύματα, τα νεκρά παιδιά, τις οικογένειες που σκοτώνονται ή θάβονται κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Δεν μπορώ να συγκρατηθώ. Αλλά δεν υπάρχει πανικός», ανέφερε. 

«Ο πανικός έρχεται όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις. Εγώ ξέρω απολύτως καλά τι πρέπει να κάνουμε και ο ουκρανικός λαός επίσης το γνωρίζει. Το σχέδιό μας είναι να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς και να νικήσουμε», συμπλήρωσε. 

Για τους Ουκρανούς, επεσήμανε, έχει γίνει καθημερινό τελετουργικό να τηλεφωνούν σε συγγενείς, για να δουν αν είναι ακόμη ζωντανοί. «Αν τα μηνύματά σου εμφανίζονται ως διαβασμένα, υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι είναι σε σύνδεση και ακόμη ζωντανοί. Και αυτό είναι καλά νέα κατά τη διάρκεια ενός πολέμου», σημείωσε. 

«Είναι τρομακτικό να διαβάζεις αναρτήσεις στα social media στις οποίες Ουκρανοί αναζητούν μάταια συγγενείς τους που έχουν εξαφανιστεί. Χρειαζόμαστε πραγματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που δεν τους χτυπούν όλμοι, όπου οι ηλικιωμένοι δεν πεθαίνουν από καρδιακές ανακοπές και δεν σκοτώνονται ολόκληρες οικογένειες», τόνισε. 

Τέλος, επεσήμανε ότι η αντίσταση των Ουκρανών, «όπως και η μελλοντική νίκη μας», έχει αποκτήσει ένα ιδιαιτέρως γυναικείο πρόσωπο. 

«Γυναίκες πολεμάνε στο στρατό, είναι τα θεμέλια του ισχυρού εθελοντικού κινήματος για τις προμήθειες, έχουν γεννήσει σε καταφύγια, έχουν σώσει τα παιδιά τους και έχουν φροντίσει τα παιδιά άλλων, κρατούν την οικονομία, φεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν βοήθεια. Άλλες απλά κάνουν τις δουλειές τους, σε νοσοκομεία, φαρμακεία, καταστήματα, μεταφορές, δημόσιες υπηρεσίες… ώστε να συνεχίσει η ζωή», επεσήμανε. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα

Διεθνή / O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα

«Οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, η χρήση χημικών όπλων και άλλες θηριωδίες πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά» τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Μπραντ Πιτ: «Ερωτεύτηκα τον άνδρα που μου μιλούσε» περιγράφει η 53χρονη που εξαπατήθηκε

Διεθνή / Μπραντ Πιτ: «Ερωτεύτηκα τον άνδρα που μου μιλούσε» περιγράφει η 53χρονη που εξαπατήθηκε

«Δεν είμαι εξοικειωμένη με τα social media» είπε η Γαλλίδα, που χώρισε τον σύζυγό της και έδωσε 830.000 ευρώ σε απατεώνες, οι οποίοι της έπεισαν ότι μιλάει με τον ηθοποιό - Πώς ξεκίνησε η συνομιλία
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 νεκροί που είχαν «παγιδευτεί» σε ορυχείο από την κυβέρνηση

Διεθνή / Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 78 νεκροί που είχαν «παγιδευτεί» σε ορυχείο από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της χώρας «παγίδευσε» 4.000 ανθρακωρύχους σε παράνομο ορυχείο, στερώντας τους τρόφιμα και νερό, για να τους αναγκάσει να βγουν στην επιφάνεια και να συλληφθούν
LIFO NEWSROOM