Φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης αποκαλύπτονται στην Ολλανδία, με την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Η ολλανδική κυβέρνηση διόρισε, την Τρίτη, τη Μαριέτ Χάμερ ως επίτροπο για την καταπολέμηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς και της σεξουαλικής βίας. Ο νέος ρόλος της ανατέθηκε για να καταρτίσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς και της σεξουαλικής βίας.
Η Χάμερ, η οποία είναι η πρόεδρος του Κοινωνικού Οικονομικού Συμβουλίου - ένα κυβερνητικό συμβουλευτικό συμβούλιο - και πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος (PvdA), είπε ότι αναμένει αύξηση του αριθμού των αναφορών «καθώς ξεκινάμε συζητήσεις για παραβατική συμπεριφορά». «Σε άλλες χώρες όπου έχει ήδη ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, βλέπετε αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται πρώτα και μετά να μειώνονται», είπε σε συνέντευξή της σε ολλανδικά μέσα.
Όταν το κίνημα #MeToo ξεκίνησε στην Ολλανδία το 2017, «υπήρξε πολλή οργή, αλλά δεν προχώρησε περισσότερο», είπε ο Willy van Berlo, διευθυντής προγράμματος στο Rutgers, έναν ολλανδικό ερευνητικό οργανισμό που υποστηρίζει τους νέους για τη σεξουαλική υγεία και τα δικαιώματα στην Ολλανδία και σε όλο τον κόσμο.
Η αύξηση των νέων καταγγελιών πυροδοτήθηκε από ντοκιμαντέρ στο YouTube σχετικά με τον σεξουαλικό εκφοβισμό και την κακοποίηση στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου ταλέντων «The Voice of Holland», το οποίο περιείχε μια μακρά λίστα ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση, ακατάλληλα σχόλια και ακόμη και ένα περιστατικό βιασμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η σεξουαλική κακοποίηση γίνεται πρωτοσέλιδο στην Ολλανδία. Ένας γνωστός Ολλανδός διευθυντής κάστινγκ κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση το 2017, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις και στον κόσμο του αθλητισμού και της πολιτικής. Όμως κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν είχε τόση απήχηση όσο το σκάνδαλο «The Voice of Holland», σύμφωνα με τον Freek Walther, εκπαιδευτή συμβούλων, εν μέρει επειδή αυτή η υπόθεση ενέπλεξε μερικές από τις πιο γνωστές διασημότητες της Ολλανδίας.
Με πληροφορίες Politico