Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον ολλανδό βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς για προσβολή των Μαροκινών και παρακίνηση σε διακρίσεις εναντίον τους, αλλά δεν του επέβαλε ποινή.
Ο Βίλντερς, ο οποίος προηγείται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις που διεξάγονται ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου, απάντησε αμέσως μέσω Twitter, χαρακτηρίζοντας την ετυμηγορία "εντελώς παράλογη" και λέγοντας πως το δικαστήριο ήταν προκατειλημμένο εναντίον του. Είπε αργότερα ότι σχεδιάζει να καταθέσει έφεση.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του σχεδιάζουν να συγκυβερνήσουν με τον αντι-ισλαμιστή πολιτικό, αν δεν αποσύρει τα σχόλιά του για τους Μαροκινούς.
"Είναι αδύνατο να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε σε μια κυβέρνηση με το κόμμα αυτό, αν δεν αποσυρθούν τα σχόλια αυτά", δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας μια υπόσχεση που είχε δώσει το 2014.
Οι κατηγορίες εναντίον του Βίλντερς ανάγονται στο 2014, όταν σε μια συγκέντρωση του κόμματος προέτρεψε μια ομάδα υποστηρικτών του να κραυγάσει "Λιγότεροι: Λιγότεροι! Λιγότεροι!" Μαροκινοί στην Ολλανδία. Χαμογελώντας ο Βίλντερς απάντησε: "θα το φροντίσουμε".
Διαβάζοντας την απόφαση των τριών δικαστών ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χέντρικ Στινχούις είπε πως "κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου", των πολιτικών περιλαμβανομένων. Ο Βίλντερς είχε προσχεδιάσει τα εμπρηστικά σχόλιά του και παρακίνησε άλλους να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων μαροκινής καταγωγής, είπε.
"Αν ένας πολιτικός περάσει τη γραμμή, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελευθερία του λόγου περιορίζεται", είπε. "Ένα έγκλημα δεν μπορεί να προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου".
Σε μια βιντεοσκοπημένη αντίδραση στην ετυμηγορία, ο Βίλντερς, ο οποίος ήταν απών από το δικαστήριο, είπε: "Δεν θα με φιμώσουν ποτέ". Πρόσθεσε πως η απόφαση είναι μια προσπάθεια να "εξουδετερώσουν τον ηγέτη του μεγαλύτερου και πιο δημοφιλούς κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ολλανδία", δηλαδή τον ίδιο.
Ο Στινχούις είπε πως οι Μαροκινοί αποτελούν μια σαφώς προσδιορισμένη πληθυσμιακή ομάδα στην Ολλανδία την οποία ο Βίλντερς "ξεχώρισε... (ως έχουσα) λιγότερα δικαιώματα" για να διαμένει στην Ολλανδία. Περίπου 400.000 άνθρωποι μαροκινής καταγωγής ζουν στην Ολλανδία.
"Η δήλωση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζει την αξιοπρέπεια της ομάδας αυτής ως συνόλου. Είναι προσβλητική για ολόκληρη την ομάδα", αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Στις 23 Νοεμβρίου, κλείνοντας την κατάθεσή του ο Βίλντερς είχε πει στους δικαστές πως οι δηλώσεις του προφανώς δεν είχαν την πρόθεση να είναι μια έκκληση για γενοκτονία –δεν έχει συνηγορήσει ποτέ υπέρ της βίας– αλλά μάλλον μια αναφορά στην επίσημο πρόγραμμα του κόμματός του.
Τα μέτρα υπέρ των οποίων τάσσεται και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού των Μαροκινών που ζουν στην Ολλανδία περιλαμβάνουν την απαγόρευση της μετανάστευσης, την απέλαση των Μαροκινών με διπλή υπηκοότητα που διαπράττουν εγκλήματα και μια πολιτική "εθελοντικού επαναπατρισμού".
Οι εισαγγελείς, που απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Βίλντερς ότι η δίκη ήταν πολιτική και αποτελούσε μια απόπειρα να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου του, είχαν ζητήσει την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, αλλά όχι τη φυλάκισή του.
Η εκδίκαση της έφεσης του Βίλντερς είναι πιθανόν να διαρκέσει καθ' όλη την προεκλογική εκστρατεία – η διάρκειά της είναι έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου.
Μια προηγούμενη προσπάθεια να διωχθεί ο Βίλντερς για δηλώσεις κατά του ισλάμ, όπως η παρομοίωση της θρησκείας αυτής με τον ναζισμό και η έκκληση για απαγόρευση του Κορανίου, έληξε το 2011 με απαλλακτική απόφαση για τον ολλανδό πολιτικό. Εκείνη η δίκη θεωρήθηκε ευρέως ότι ενίσχυσε τη φήμη του ως υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και αύξησε τη δημοτικότητά του.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ