Το tattoo με το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων έχει γίνει σχεδόν μια ιεροτελεστία μύησης για όσους κερδίζουν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η τάση;
Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, οι πέντε Ολυμπιακοί Δακτύλιοι δεν κοσμούν μόνο εμβληματικά μνημεία της εκάστοτε διοργανώτριας πρωτεύουσας, όπως τον Πύργο του Άιφελ του Παρισιού. Στολίζουν επίσης γυμνασμένους δικέφαλους, τεντωμένους πήχεις και ιδρωμένους αυχένες του λαιμού αθλητών και συγκεκριμένα, Ολυμπιονικών.
Οι πέντε κύκλοι των Ολυμπιακών Αγώνων αντιπροσωπεύουν την ένωση των πέντε κατοικημένων ηπείρων -της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας, της Ευρώπης και της Ωκεανίας- και η διασύνδεσή τους δείχνει τη συμμετοχικότητα του Ολυμπισμού και τον τρόπο με τον οποίο οι αθλητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται για τους Αγώνες.
Όλα ξεκίνησαν από τον Αμερικανό κολυμβητή και δύο φορές Ολυμπιονίκη, Κρίστοφερ Τζέικομπς, ο οποίος πιστώνεται ότι ξεκίνησε την τάση του τατουάζ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988. Αφού παρατήρησε ότι μια κάποιοι Καναδοί κολυμβητές είχαν μικρά τατουάζ με την καναδική σημαία στο στήθος τους, είπε ο Τζέικομπς, το μυαλό του περιπλανήθηκε σε ένα άλλο εμβληματικό σύμβολο: τους Ολυμπιακούς Δακτυλίους.
«Νομίζω ότι έχει γίνει μια ιεροτελεστία» δήλωσε στο USA Today ο Τζέικομπς, ο οποίος έχει πλέον τρία διαφορετικά τατουάζ με τους δακτυλίους, «Είναι σχεδόν σαν μια μικρή κάρτα για ένα κάπως αποκλειστικό κλαμπ» είπε.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν ένας κολυμβητής που ξεκίνησε την τάση. Η μόνη διέξοδος που έχουν αυτοί οι αθλητές για να αναδείξουν την ατομικότητά τους είναι το σώμα τους. Αλλά η τάση εξαπλώθηκε γρήγορα και σε άλλα αθλήματα και τώρα όλοι, από την αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Σιμόν Μπάιλς μέχρι τον σπρίντερ και αστέρα του εξώφυλλου του Dazed, Νόα Λάιλς, οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες επιλέγουν αυτό το tattoo.
«Νιώθω ότι οι Ολυμπιακοί Δακτύλιοι είναι το μοναδικό τατουάζ που μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο αθλητής της τοξοβολίας, Μπράντι Έλισον, σε συνέντευξή του στην Washington Post.
Ωστόσο, τα τατουάζ των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έγιναν αποδεκτά από όλους. Μετά την εξάπλωση του trend στους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, αρκετοί Παραολυμπιονίκες κλήθηκαν από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης να τα καλύψουν κατά τη διάρκεια των Aγώνων.
Το 2016, ο Βρετανός κολυμβητής Τζόσεφ Κρεγκ αποκλείστηκε από έναν αγώνα επειδή το τατουάζ παραβίασε τον κανόνα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που αναφέρει ότι «οι διαφημίσεις στο σώμα δεν επιτρέπονται με κανέναν τρόπο (αυτό περιλαμβάνει τα τατουάζ και τα σύμβολα)». Οι Ολυμπιακοί Δακτύλιοι αντιπροσωπεύουν ένα ανταγωνιστικό εμπορικό σήμα, καθώς, τεχνικά, οι Παραολυμπιονίκες αγωνίζονται υπό διαφορετικό έμβλημα, λογότυπο και για διαφορετικό οργανισμό.
Με πληροφορίες από Dazed