Αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε τις εκπαιδευτικές αρχές μιας πόλης της πολιτείας Μισισιπή να προχωρήσει στη συγχώνευση των δευτεροβάθμιων σχολείων της, προκειμένου να τερματιστεί ο φυλετικός διαχωρισμός ο οποίος ακόμη εφαρμόζεται στην πράξη, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες.
Η δικαστική απόφαση σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας δικαστικής διένεξης που διαρκούσε 50 χρόνια στην πόλη Κλίβελαντ, όπου η συντριπτική πλειονότητα των μαύρων και των λευκών μαθητών φοιτούσε χωριστά, όπως σημείωσε με ικανοποίηση το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
Στην ετυμηγορία του, έκτασης 96 σελίδων, η οποία εκδόθηκε την Παρασκευή και την οποία συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι εκπαιδευτικές αρχές του Κλίβελαντ καθυστέρησαν επί δεκαετίες να εφαρμόσουν την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
«Αυτή η αποτυχία, είτε οφειλόταν σε ενέργειες που έγιναν με καλή πίστη, με κακή πίστη ή κάποιο συνδυασμό των δύο, έφερε το Κλίβελαντ στη διόλου επίζηλη θέση να λάβει δικαστική εντολή για να τερματίσει τον φυλετικό διαχωρισμό», σημειώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Αφού απέρριψε, κρίνοντάς τις αντισυνταγματικές, δύο εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλαν οι δημοτικές αρχές του Κλίβελαντ, η δικαστίνα Ντέμπρα Μπράουν τελικά τάχθηκε υπέρ ενός προγράμματος που εισηγήθηκε η αμερικανική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό επιβάλει τη συγχώνευση των δευτεροβάθμιων σχολείων του Κλίβελαντ, και κατ' αυτόν τον τρόπο τον τερματισμό του φυλετικού διαχωρισμού.
Με μια ιστορική απόφαση που είχε εκδοθεί τη 17η Μαΐου 1954, στην υπόθεση που παρέμεινε γνωστή στις ΗΠΑ με την ονομασία “Brown v. Board of Education” («Μπράουν εναντίον συμβουλίου εκπαίδευσης») το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο είχε κηρύξει αντισυνταγματικό τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία.
«Έξι δεκαετίες μετά (την απόφαση εκείνη), η απόφαση (που αφορά το Κλίβελαντ) έρχεται να υπενθυμίσει στις τοπικές αρχές ότι το να καθυστερούν να εφαρμόσουν την υποχρέωσή τους να καταργήσουν τον φυλετικό διαχωρισμό είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό», σχολίασε η Βανίτα Γκούπτα, επικεφαλής της διεύθυνσης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια