Ο βασιλιάς Σαλμάν βρίσκεται εδώ και δύο μέρες στην Ινδονησία πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη σαουδάραβα μονάρχη τα τελευταία 47 χρόνια.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την πλέον πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου.
Η επίσκεψη αυτή έχει απασχολήσει αρκετά τον Τύπο, όχι τόσο για τα deal που συζητιούνται, αλλά για τη χλιδή που έφερε μαζί του ο βασιλιάς.
Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία χιλίων ανθρώπων, ανάμεσά τους πρίγκιπες και υπουργοί, ο μονάρχης έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Τζακάρτας από τον ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο και τιμητική φρουρά.
Ο εξοπλισμός που τον συνόδευε έφτανε τους 500 τόνους και περιελάμβανε λιμουζίνες Mercedes και σκάλες για το αεροπλάνο του βασιλιά. Ο Σαλμάν κατέβηκε από το αεροπλάνο χρησιμοποιώντας κυλιόμενες, χρυσές σκάλες και όπως ήταν φυσικό τα φλας πήραν φωτιά.
Όσον αφορά τις αποσκευές, οι περισσότερες στάλθηκαν απευθείας στο νησί του Μπαλί όπου ο μονάρχης θα κάνει διακοπές μετά την τριήμερη επίσκεψη στην Τζακάρτα. Συνολικά για τη διαμονή του βασιλιά και του επιτελείου του κλείστηκαν τέσσερα ξενοδοχεία στα οποία έγιναν διάφορα αιτήματα ως προς τις προδιαγραφές. Τουαλέτες και έπιπλα αλλάχτηκαν, τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις έγινε τοποθέτηση ασανσέρ.
Ένα επίσης ενδιαφέρον στιγμιότυπο είναι η μετακίνηση του βασιλιά την ώρα της βροχής. Συνοδευόμενος από περίπου 100 άντρες ασφαλείας, μερικοί από αυτούς δημιούργησαν στέγαστρο με ομπρέλες για να μη βραχεί.
Μετρήσαμε 8 ομπρέλες και όλοι όσοι τις κρατάνε είναι βρεγμένοι ως το κόκαλο - Όχι όμως ο Σαλμάν.
Οι New York Times σημειώνουν μάλλον εύστοχα πως όλη αυτή η υπερβολή είναι και μια επίδειξη κύρους της Σαουδικής Αραβίας,
«Περιλαμβάνει μεγάλη προβολή του "εγώ" και επίδειξη: Οι Σαουδάραβες είναι στην πόλη», δήλωσε ο Peter Salisbury, ένας ερευνητής στο Chatham House στο Λονδίνο. «Όταν ένας τέτοιος αριθμός ανθρώπων εμφανίζονται, σκοπός τους είναι να δημιουργηθεί σάλος. Είναι συμβολισμός», πρόσθεσε.
σχόλια