Όταν οι Metallica τα έβαλαν με το Napster: Πώς μία δικαστική διαμάχη άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική

Όταν οι Metallica τα έβαλαν με το Napster: Πώς μία δικαστική διαμάχη άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική Facebook Twitter
0

Ήταν 13 Απριλίου 2000 όταν το μουσικό συγκρότημα Metallica κατέθεσε αγωγή εναντίον του Napster, μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινής χρήσης αρχείων peer-to-peer. Μία αγωγή που επαναπροσδιόρισε το πώς ακούμε μουσική.

Η μεγάλη αύξηση των ταχυτήτων που υποστήριζαν οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την τεράστια δημοφιλία που γνώρισε το Napster, καθώς πλέον αποτελούσε ιδανική λύση για το «κατέβασμα» μουσικής, με τη διαδικασία να γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα δισκογραφικών εταιρειών, με τη RIAA στα τέλη του 1999 να μηνύει το Napster, υποστηρίζοντας πως μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας προωθείται η «πειρατεία».

Λίγο καιρό αργότερα, τη νομική οδό αποφάσισε να πάρει και το δημοφιλές μουσικό συγκρότημα Metallica, όταν τα μέλη του διαπίστωσαν πως το τραγούδι «I disappear» που είχαν ηχογραφήσει για το soundtrack της ταινίας «Mission: Impossible 2» είχε διαρρεύσει στο Napster.  Μάλιστα, το τραγούδι το οποίο αρχικά «κυκλοφόρησε» στο Napster, στη συνέχεια αναπαράχθηκε από 20 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ. Σημειώνεται, πως οι Metallica είχαν σκοπό να κυκλοφορήσουν το συγκεκριμένο τραγούδι αρκετούς μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα, όταν θα παιζόταν στους κινηματογράφους η ταινία.

«Είχα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο μας την επόμενη ημέρα, που έλεγε πως όλα ξεκίνησαν από κάτι που ονομάζεται Napster’», θυμόταν το 2013 ο ντράμερ του συγκροτήματος, Lars Ulrich. «Και είπαμε, λοιπόν, μας ****, θα τους **** και εμείς!».

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η διαρροή του τραγουδιού «I disappear» που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του μουσικού συγκροτήματος, αλλά και το γεγονός πως, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, πολλά από τα τραγούδια τους διακινούνταν στο Διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας Napster.

Έτσι ξεκίνησε μία δικαστική διαμάχη η οποία κράτησε για περισσότερο από ένα χρόνο, με τους Metallica να καταθέτουν στις 13 Απριλίου του 2000 μήνυση κατά του Napster για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και παράνομη χρήση ψηφιακών αρχείων, ζητώντας μάλιστα το χρηματικό ποσό των $100.000 για κάθε παραβίαση.

Metallica: Μας αρρωσταίνει να γνωρίζουμε ότι η τέχνη μας ανταλλάσσεται σαν εμπόρευμα

«Με κάθε project, περνάμε μία σκληρή δημιουργική διαδικασία για  να πετύχουμε την μουσική που πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει τους Metallica  σε εκείνη τη στιγμή της ζωής μας. Παίρνουμε την τέχνη μας -τη μουσική, τους στίχους, τις φωτογραφίες και το δημιουργικό- πολύ σοβαρά, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες. Επομένως, μας αρρωσταίνει να γνωρίζουμε ότι η τέχνη μας ανταλλάσσεται σαν εμπόρευμα και όχι ως τέχνη. Από επιχειρηματικής πλευράς, αυτό έχει να κάνει με την πειρατεία, με το να παίρνεις κάτι που δεν σου ανήκει. Και αυτό είναι ηθικά και νομικά λάθος. Η ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών -είτε είναι μουσική, βίντεο, φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο- είναι στην πραγματικότητα, διακίνηση κλεμμένων προϊόντων», έλεγε η ανακοίνωση  των Metallica.

Τη δικαστική διαμάχη κέρδισαν τελικά οι Metallica, με το Napster τον Ιούλιο του 2001 να κλείνει  το file-sharing σύστημα και το 2002 να χρεοκοπεί.

Το Napster ουσιαστικά δημιούργησε την αγορά της online κατά παραγγελία ψυχαγωγίας που σήμερα εκτείνεται όχι μόνο στη μουσική, αλλά και στο τηλεοπτικό περιεχόμενο, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ακούμε πλέον μουσική.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ