Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για το πραξικόπημα στην Τουρκία - με λιγότερες από 500 λέξεις

Ό,τι χρειάζεται να ξέρουμε για το πραξικόπημα στην Τουρκία - με λιγότερες από 500 λέξεις Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
2

Aργά την Παρασκευή, ένα κομμάτι του τουρκικού στρατού (που δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί) έκανε μια απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό να διώξει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Οι ηγέτες του πραξικοπήματος, υποστηρίζοντας πως μιλούν εκ μέρος όλων των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισαν πως έδρασαν για να προστατέψουν τη δημοκρατία - παρότι ο Ερντογάν είχε εκλεγεί δημοκρατικά. 

Σε πολλούς ακούγεται αντιφατικό, στην Τουρκία όμως όχι απαραίτητα. Η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1923 απ' τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, έναν πρώην αξιωματικό του στρατού που στήριζε με όλη του τη δύναμη μια μορφή δημοκρατικού εθνικισμού και εκκοσμίκευσης που πλέον είναι συνώνυμες με την έννοια του Κεμαλισμού. 

Ο στρατός θεωρείται ο θεματοφύλακας του Κεμαλισμού, και έχει ανατρέψει τέσσερις τουρκικές κυβερνήσεις απ' το 1960 στο όνομα της πρόστασίας της Τουρκικής δημοκρατίας απ' το χάος και την Ισλαμική επιρροή. Πάντα, μετά τα πραξικοπήματα, ο στρατός επανέφερε τη δημοκρατία - αν και όχι σε αναβαθμισμένη μορφή. 

Ο στρατός είχε παραμείνει σοκαριστικά αδρανής τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι ο Ερντογάν είχε καταφέρει να τον υποτάξει. Όμως αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει πως κάποιοι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τους ρόλο ως θεματοφύλακες του Κεμαλισμού.

Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρα απειλή για την τουρκική δημοκρατία και την εκκοσμίκευση του κράτους. Ως ηγέτης του AKP, του μετριοπαθούς Ισλαμιστικού κόμματος «μεταρρύθμισε» τα σχολεία στα πρότυπα του Ισλαμισμού. Κατέλυσε σχεδόν την ελευθερία του τύπου και προώθησε συνταγματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να του δώσουν επικίνδυνα πολλές δυνάμεις. 

Ο στρατός είχε παραμείνει σοκαριστικά αδρανής τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι ο Ερντογάν είχε καταφέρει να τον υποτάξει. Όμως αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει πως κάποιοι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τους ρόλο ως θεματοφύλακες του Κεμαλισμού. 

Παρόλα αυτά, απ' ό,τι φαίνεται δεν θα πετύχουν. Μεγάλο κομμάτι του στρατού τάσσεται ανοιχτά υπέρ του Ερντογάν, το ίδιο και διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους αλλά και οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας - συμπεριλαμβανομένων και των αντιπάλων του Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος μάλιστα έχει επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που δεν θα έκανε εάν δε γνώριζε ότι είναι ασφαλής. 

Είναι νωρίς ακόμα αλλά όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο στρατός είναι διχασμένος και πως το πραξικόπημα πιθανότατα θα αποτύχει. 

Μοιάζει ειρωνικό, αλλά όλα αυτά πιθανότατα θα βοηθήσουν τον Ερντογάν να επεκτείνει τις αυταρχικές βλέψεις του και να εδραιώσει ένα απολυταρχικό καθεστώς, καθώς η δημοτικότητά του θα εκτοξευθεί. Δεν αποκλείεται να κερδίσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που χρειάζεται για να κάνει τις συνταγματικές αλλαγές που θα του δίνουν τη δύναμη να κάνει ό,τι θέλει στη χώρα. Και αν αυτό συμβεί, το πραξικόπημα θα έχει αποτύχει διπλά. Όχι μόνο επειδή οι πραξικοπηματίες δεν θα έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την εξουσία της χώρας, αλλά θα έχουν αποτύχει να προστατέψουν τον Κεμαλισμό απ' τον μεγαλύτερο εχθρό του εδώ και δεκαετίες.  

 

Πηγή: VOX

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Διεθνή / Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στην Πολωνία: Μπορεί να χτυπήσει αμερικανική βάση χρησιμοποιώντας «προηγμένα όπλα»

Η Μόσχα δήλωσε ότι το άνοιγμα μιας νέας αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στο Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής θα «αυξήσει το συνολικό επίπεδο πυρηνικού κινδύνου»
LIFO NEWSROOM
Πώς είναι σήμερα η Νοτρ Νταμ λίγες ημέρες πριν ανοίξει ξανά

Διεθνή / Νοτρ Νταμ: Φωτογραφίες από την Παναγία των Παρισίων που θα επαναλειτουργήσει 5 χρόνια μετά την πυρκαγιά

Δείτε τις φωτογραφίες της LiFO και το tweet του Έλον Μασκ - Η Παναγία των Παρισίων ανοίγει για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου μετά την καταστροφική φωτιά του Απριλίου του 2019
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ