Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία είναι η χώρα που αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στη Σερβία.
Οι τοπικές αρχές στο Σιντ της Σερβίας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια, ωστόσο οι μετανάστες που έφτασαν σήμερα αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ' όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία.
Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.
Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, όπου εκτιμάται πως στοχεύει στο να διασφαλίσει η Ουγγαρία το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση ασύλου.
Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και ο υπουργός Εργασίας που χειρίζεται το μεταναστευτικό, Αλεξάνταρ Βούλιν διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται η Σερβία να δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που εισήλθαν στο ουγγρικό έδαφος.
"Είναι απαράδεκτο να στείλει η Ουγγαρία τους μετανάστες πίσω [...]η Σερβία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης. Επιθυμούμε να καταστούμε μέρος της λύσης, όχι παράπλευρη απώλεια. Θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και άλλες χώρες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Σερβία, που δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, έχει βρεθεί εγκλωβισμένη μεταξύ δύο μελών της Ένωσης (σ.σ. Ελλάδα και Ουγγαρία) που δεν συνεργάζονται και έχουν διαφορετικές πολιτικές" δήλωσε, από την Πράγα όπου συμμετείχε σε διάσκεψη του ΟΑΣΕ, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας την πρόθεση της Ουγγαρίας να επανααπροωθήσει μετανάστες στη Σερβία.
σχόλια