Ουγγαρία τέλος για τους πρόσφυγες - Τώρα κατευθύνονται στην Κροατία

Ουγγαρία τέλος για τους πρόσφυγες - Τώρα κατευθύνονται στην Κροατία Facebook Twitter
EPA/EDVARD MOLNAR HUNGARY OUT
1

Μετά τον πλήρη αποκλεισμό των συνόρων από την πλευρά της Ουγγαρίας, η Κροατία είναι η χώρα που αποτελεί τη νέα πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στη Σερβία. 

Οι τοπικές αρχές στο Σιντ της Σερβίας, προετοίμασαν έναν χώρο υποδοχής με 250 κλίνες στο κτίριο της παιδιατρικής κλινικής, που παρέμενε κλειστή για αρκετά χρόνια, ωστόσο οι μετανάστες που έφτασαν σήμερα αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα απ' όπου πέρασαν στην Κροατία από αφύλαχτα σημεία.


Εν τω μεταξύ, στη συνοριακή διάβαση "Χόργκος" προς την Ουγγαρία παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, περιμένοντας να τους επιτρέψουν την είσοδο οι ουγγρικές συνοριακές αρχές. Οι μετανάστες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος.


Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται, δηλαδή τη Σερβία.


Η απαίτηση αυτή των ουγγρικών αρχών προκάλεσε την αντίδραση του Βελιγραδίου, όπου εκτιμάται πως στοχεύει στο να διασφαλίσει η Ουγγαρία το δικαίωμα επαναπροώθησης στη Σερβία μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση ασύλου.


Ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, αλλά και ο υπουργός Εργασίας που χειρίζεται το μεταναστευτικό, Αλεξάνταρ Βούλιν διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται η Σερβία να δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που εισήλθαν στο ουγγρικό έδαφος.


"Είναι απαράδεκτο να στείλει η Ουγγαρία τους μετανάστες πίσω [...]η Σερβία δεν είναι κέντρο συγκέντρωσης. Επιθυμούμε να καταστούμε μέρος της λύσης, όχι παράπλευρη απώλεια. Θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και άλλες χώρες τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η Σερβία, που δεν είναι χώρα μέλος της ΕΕ, έχει βρεθεί εγκλωβισμένη μεταξύ δύο μελών της Ένωσης (σ.σ. Ελλάδα και Ουγγαρία) που δεν συνεργάζονται και έχουν διαφορετικές πολιτικές" δήλωσε, από την Πράγα όπου συμμετείχε σε διάσκεψη του ΟΑΣΕ, ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς, σχολιάζοντας την πρόθεση της Ουγγαρίας να επανααπροωθήσει μετανάστες στη Σερβία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Διεθνή / Το Ισραήλ κατεδαφίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας και οχυρώνει στρατιωτικές θέσεις - Δορυφορικές εικόνες

Περισσότεροι από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές αυτές τις τελευταίες 11 εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν 30.000 με 50.000 άνθρωποι, λιγότερο από το ένα όγδοο του προπολεμικού πληθυσμού
THE LIFO TEAM
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εκ νέου το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας και είχε ανοίξει προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"...οι Ούγγροι είναι ανένδοτοι, δηλώνοντας πως θα αποδεχθούν τις αιτήσεις για άσυλο μόνο από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές, όπου μαίνεται ο πόλεμος και με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως κατέθεσαν ανάλογη αίτηση στη χώρα απ' όπου προέρχονται..."Αυτό, δηλαδή, που έπρεπε να κάνουν τα κλιμάκια του ΟΗΕ ή όποιας άλλης οργάνωσης πιέζει για υποδοχή προσφύγων: την καταγραφή και τακτοποίηση των πραγματικά χρηζόντων άσυλο.