Περίπου το 30% των κατοίκων του Κιέβου είναι χωρίς ρεύμα λόγω έκτακτων διακοπών ρεύματος, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.
«Το δημόσιο "σύστημα υποστήριξης της ζωής" της πρωτεύουσας λειτουργεί κανονικά. Επί του παρόντος, το 30% των καταναλωτών είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω έκτακτων διακοπών λειτουργίας», δήλωσε ο Κλίτσκο σε ανάρτηση στο Telegram το Σάββατο. Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν νερό και θέρμανση, πρόσθεσε, σύμφωνα με το CNN.
Ο Κλίτσκο δήλωσε επίσης ότι έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε τμήμα του μετρό για να ελεγχθεί «η παρουσία υπολειμμάτων από συντρίμμια πυραύλων».
Σήμερα ένα μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στη χώρα επέφερε νέο πλήγμα στην ήδη εύθραυστη ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
Τα συνεργεία εργάζονταν επί ημέρες πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να επισκευάσουν τα συστήματα και να οχυρώσουν το δίκτυο, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο ότι οι επιθέσεις της Μόσχας έχουν στόχο «να βυθίσουν τις πόλεις στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια των γιορτών».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν έπειτα από μια σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα. Δημοσιογράφοι του Reuters ανέφεραν ότι άκουσαν δέκα ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.
«Η χώρα των τρομοκρατών πραγματοποίησε πολλά κύματα πυραυλικών επιθέσεων. Μας εύχονται Καλή Χρονιά, αλλά θα επιμείνουμε», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα στον λογαριασμό του στο Telegram.
Ανταλλαγές αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο πλευρές
Νωρίτερα, Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν περισσότερους από 200 αιχμάλωτους στρατιώτες, στην τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι 82 Ρώσοι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι από την Ουκρανία, ενώ ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Άντριι Γιέρμακ, δήλωσε ότι η Ρωσία παρέδωσε 140 Ουκρανούς στρατιωτικούς.
Ορισμένοι από τους 132 Ουκρανούς άνδρες και οκτώ γυναίκες που απελευθερώθηκαν είχαν τραυματιστεί ή είχαν πολεμήσει για να υπερασπιστούν το λιμάνι της Μαριούπολης και το Φιδονήσι, είπε ο Γιέρμακ στο Telegram.
Οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει εκατοντάδες αιχμαλώτους στρατιώτες τους τελευταίους μήνες, παρά την πλήρη κατάρρευση των ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.