Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και η επικοινωνία του Όλαφ Σολτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από δύο χρόνια, δημιουργούν νέα δεδομένα στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις μεγάλες δυνάμεις να φαίνεται πως αναζητούν διπλωματική διέξοδο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο ουκρανικό μέσο Suspilne ότι η επιστροφή του Τραμπ θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος του πολέμου:
«Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα. Οι πολιτικές της νέας ομάδας στον Λευκό Οίκο οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.»
Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε εποικοδομητική συνομιλία με τον Τραμπ μετά την εκλογική του νίκη στις 5 Νοεμβρίου, προσθέτοντας: «Δεν άκουσα κάτι που να κινείται κόντρα στις θέσεις μας.»
Αρνητική στάση για την επικοινωνία Σολτς – Πούτιν
Ο Ζελένσκι εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη συνομιλία μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου και του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας» και υπονομεύει τις προσπάθειες απομόνωσης του Πούτιν.
Πηγή από την ουκρανική προεδρία ανέφερε ότι ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Σολτς να μην προχωρήσει στην επικοινωνία, φοβούμενος ότι θα εξασθενίσει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Απέρριψε δε εκκλήσεις για επικέντρωση σε εγγυήσεις ασφαλείας αντί για την ανάκτηση εδαφών.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπερστραϊτ, δήλωσε ότι ο Σολτς κάλεσε τον Πούτιν να δείξει διάθεση για συνομιλίες με στόχο μια «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη». Επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές και τη συμμετοχή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο.
Η στάση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη συνομιλία ως «διεξοδική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει την επανάληψη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τα ρωσικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας και τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την επιδείνωση των ρωσογερμανικών σχέσεων, αλλά δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει την ενεργειακή συνεργασία αν το επιλέξει η Γερμανία.