Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: «Καμία ανοχή σε κάθε είδους διάκριση»

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: «Καμία ανοχή σε κάθε είδους διάκριση» Facebook Twitter
1
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: «Καμία ανοχή σε κάθε είδους διάκριση» Facebook Twitter

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση (ΔΟΜ), Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, αναφέρει πως «το 2017, οι λεσβίες, οι γκέι, οι αμφισεξουαλικοί, οι τρανσέξουαλ και οι διαφυλικοί βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με πολλά ανησυχητικά περιστατικά παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως ο αποκλεισμός, οι διακρίσεις, η παρενόχληση, η δημόσια διαπόμπευση, οι διώξεις, ο διορθωτικός βιασμός, οι επιβλαβείς θεραπευτικές αγωγές, τα βασανιστήρια και ο φόνος».


Εβδομήντα πέντε κράτη ακόμα έχουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα, με ποινή ακόμα και το θάνατο. Σε αυτές τις κοινότητες, οι διακρίσεις είναι συχνά βαθιά παγιωμένες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει βασικό λόγο, για τον οποίο κάποιος μεταναστεύει ή εκτοπίζεται και μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλο κίνδυνο κατά το ταξίδι του ή αφού φτάσει στον προορισμό του, επισημαίνει ο κ. Σουίνγκ. Κάθε άνθρωπος βιώνει τη μετανάστευση διαφορετικά, τονίζει, και συμπληρώνει, ότι η έμφυλη ταυτότητα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο ταξίδι ενός μετανάστη -δυστυχώς- συχνά αρνητικό και επικίνδυνο.


Ο κ. Σουίνγκ επιβεβαιώνει τη δέσμευση του ΔΟΜ απέναντι στους ΛΟΑΤ+ μετανάστες αλλά και στους εργαζόμενους του ΔΟΜ. «Δύο από τις βασικές αρχές του ΔΟΜ είναι η ισότητα και η μη διακριτική μεταχείριση. Αυτές οι αρχές ισχύουν τόσο για το προσωπικό μας όσο και για τους μετανάστες στους οποίους προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας», υπογραμμίζει ο κ. Σουίνγκ.


Ως διεθνής οργανισμός, καταλήγει ο κ. Σουίνγκ, «ο ΔΟΜ συνεχίζει να αναπτύσσει νέες πολιτικές και διαδικασίες υπέρ της διαφορετικότητας και κατά του αποκλεισμού και είναι σύμμαχος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας με μηδενική ανοχή σε κάθε είδους διάκριση».


Βίντεο κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας, αμφιφοβίας: "Τι ρωτούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα ετεροφυλόφιλα;".

Σήμερα η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του "Προχωράμε" δημοσίευσε στη σελίδα της στο facebook βίντεο με θέμα "Τι ρωτούν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τα ετεροφυλόφιλα;" έτσι ώστε να δώσει ένα δυνατό μήνυμα κατά της ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας στην ελληνική κοινωνία. 

 

Το "Προχωράμε" είναι μια πλατφόρμα που ασχολείται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, την ισότητα των φύλων, τα ζωικά δικαιώματα, το περιβάλλον, την πολυπολιτισμικότητα, την εκπαίδευση και την οικονομική ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων. Παράγει οπτικοακουστικό υλικό και φέρνει τον κόσμο καθημερινά κοντά σε αυτά τα ζητήματα μέσω της αλληλεπίδρασης στην πλατφόρμα.

 

 

 

Οι Γιατροί του Κόσμου


Από την πλευρά τους οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν την εκπαίδευση του προσωπικoύ τoυς, σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης και σεξουαλικής βίας στα πεδία όπου εργάζονται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.


Η συγκεκριμένη βασική και υποχρεωτική εκπαίδευση έχει ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των πρόσφατων αναφορών σχετικά με περιστατικά βίας και εκμετάλλευσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς, με τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να αναφέρουν ότι τα ποσοστά βίας που σχετίζονται με έμφυλα χαρακτηριστικά είναι «ανησυχητικά υψηλά».


Οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ωστόσο δεν είναι λίγα και τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά ανδρών ή ανήλικων αγοριών, επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου.
Στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει, ότι από το σύνολο των αναφερθέντων περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας, 57% συνέβη στην Ελλάδα, ενώ 43% κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στη χώρα καταγωγής των προσφύγων.


Από αυτό, το 84% των περιστατικών είχε αποδέκτες γυναίκες και μικρά κορίτσια. Το 3% των περιστατικών αφορούσε παιδιά ηλικίας 0-11 ετών και 13% παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.


Ο υπεύθυνος των Κοινωνικών Λειτουργών στο πρόγραμμα ECHO των Γιατρών του Κόσμου, Αλέκος Αναστασίου, σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ότι: «Σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, σε περιόδους υψηλού άγχους και πίεσης, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά περιστατικών έμφυλης βίας. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται μόνο ανάμεσα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αντίθετα, είναι ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα των έντονων και δυσμενών εμπειριών που έχουν βιώσει αυτοί οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, σε μερικές περιπτώσεις για αρκετά χρόνια. Παράλληλα αποτελεί και απότοκο της απώλειας της ελπίδας και του θυμού που αισθάνονται αφού έχουν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την μελλοντική τους κατάσταση. Δική μας ευθύνη είναι να βοηθήσουμε στην πρόληψη του φαινομένου, να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμβάντα και να παρέχουμε φροντίδα και προστασία σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και σε αυτούς που έχουν βιώσει τέτοιου είδους βία».


Η εκπαίδευση έθεσε επίσης ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, όπως π.χ. του τι αποτελεί και πώς εκλαμβάνεται η κακοποίηση και του κατά πόσο πολιτισμικοί συσχετισμοί (αναφορικά με τις σεξουαλικές σχέσεις), οι οποίοι είναι ενδεδειγμένοι ή αποδεκτοί, μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασιλιάς Κάρολος: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αφιερωμένο στους υγειονομικούς σε μια χρονιά ασθενειών για το Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Χριστουγεννιάτικο μήνυμα αφιερωμένο στους υγειονομικούς σε μια χρονιά ασθενειών για το παλάτι

«Αυτά τα Χριστούγεννα, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε εκείνους που βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις των συγκρούσεων», σημείωσε
LIFO NEWSROOM
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν: 46 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Διεθνή / Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν: 46 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα τους τελευταίους βομβαρδισμούς, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το TTP μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα στο Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Διεθνή / Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν περαστικούς, καθώς και έναν ένστολο αστυνομικό, να παρακολουθούν αμέτοχοι, ενώ κάποιοι κατέγραφαν το φρικτό περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα
LIFO NEWSROOM
Σαν Φρανσίσκο: Εργαζόμενοι ξενοδοχείων συμφώνησαν σε αύξηση μισθών μετά από 3 μήνες απεργίας

Διεθνή / Σαν Φρανσίσκο: Εργαζόμενοι ξενοδοχείων συμφώνησαν σε αύξηση μισθών μετά από 3 μήνες απεργίας

Η σύμβαση εγκρίθηκε με ποσοστό 99,4% από τους εργαζόμενους, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μιας σειράς απεργιών που περιλάμβανε επίσης τα ξενοδοχεία Hyatt και Marriott
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM