Ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων ενδέχεται να κατρακυλήσει από 60% έως 80% το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.
Σε ανακοίνωσή του, το σώμα των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό τονίζει πως οι εκτεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η υπολειτουργία των αεροδρομίων και το κλείσιμο των συνόρων στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορωνοϊού, προκάλεσαν τη χειρότερη διεθνή κρίση τουρισμού εδώ και εβδομήντα χρόνια - οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των αντίστοιχων δεδομένων.
Οι αφίξεις τουριστών υποχώρησαν κατά 22% το πρώτο τρίμηνο του 2020 και κατά 57% μόνο εντός Μαρτίου, με τις σοβαρότερες μειώσεις να καταγράφονται σε Ασία και Ευρώπη.
«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία άνευ προηγουμένου υγειονομική και οικονομική κρίση. Ο τουρισμός έχει πληγεί σοβαρά, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας να βρίσκονται σε κίνδυνο, σε έναν από τους πιο, υψηλής έντασης, εργασιακούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Ζουράμπ Πολολικασβίλι (Zurab Pololikashvili).
Με τις περισσότερες πτήσεις καθηλωμένες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, οι αερομεταφορές έχουν πληγεί περισσότερο. Ωστόσο, η κρίση έχει κλονίσει σοβαρά και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τους φορείς της κρουαζιέρας και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το μέγεθος της ζημιάς στον παγκόσμιο τουρισμό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κλειστών συνόρων.
Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να μειωθούν κατά (μόλις) 58% αν οι ταξιωδιωτικοί περιορισμοί αρχίσουν να χαλαρώνουν στις αρχές Ιουλίου.
Αν, ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας για αεροδρόμια και σύνορα αρχίσουν να αίρονται αρχές Δεκεμβρίυου, η πτώση στις διεθνείς αφίξεις θα ξεπεράσει το 78%.
Παγκοσμίως, η κρίση αυτή συνιστά απειλή για το βιοπορισμό τουλάχιστον 120 εκατομμύριων ανθρώπων που συνδέχονται άμεσα με την τουριστική βιομηχανία ενώ η απώλεια εσόδων από τον τουρισμό εκτιμάται μεταξύ 840 δισ. έως και πάνω από 1 τρισ.ευρώ.
Με πληφορορίες από Guardian
σχόλια