Έκκληση για μια Εκκλησία λιγότερο αυστηρή και πιο υπομονετική προς τους «ατελείς καθολικούς» απηύθυνε σήμερα Παρασκευή ο Πάπας, εκφράζοντας μάλιστα την συμπαράσταση του προς όσους χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν με τη «κανείς δεν μπορεί να καταδικαστεί για πάντα." Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Καθολική Εκκλησία οι διαζευγμένοι δεν μπορούν να λάβουν τη Θεία κοινωνία, εκτός εάν απέχουν από το σεξ με το νέο σύντροφό τους, επειδή ο πρώτος γάμος τους εξακολουθεί να είναι έγκυρος στα μάτια της θρησκείας που συνεχίζεται να τους αντιμετωπίζει ως μοιχούς σε διαρκή κατάσταση αμαρτίας. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπαντρευτεί ένας καθολικός είναι αν λάβει την ακύρωση, μια θρησκευτική απόφαση ότι ο πρώτος γάμος του δεν υπήρξε ποτέ λόγω της έλλειψης ορισμένων προϋποθέσεων, όπως η ψυχολογική ωριμότητα ή η ελεύθερη βούληση.
Τις θέσεις αυτές εξέφρασε με μια επιστολή 260 σελίδων, με τίτλο "Amoris Laetitia," "Η Χαρά του Έρωτα", προτρέποντας τους ιερείς να είναι περισσότερο δεκτικοί απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες αλλά και άλλα άτομα που ζουν σε αυτές που η εκκλησία θεωρεί «παράτυπες» καταστάσεις.
Όπως είπε επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος, «πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι ομοφυλόφιλοι», σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον γκέι και τον ετερόφυλο γάμο.
Ο Πάπας σημείωσε ακόμη ότι καταλαβαίνει τους συντηρητικούς που «προτιμούν μια πιο αυστηρή ποιμαντική φροντίδα η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σύγχυση", αλλά η εκκλησία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά το αγαθό που μπορεί να βρεθεί "στη μέση της ανθρώπινης αδυναμίας».
«Η Εκκλησία στρέφεται με αγάπη σε όσους συμμετέχουν στη ζωή της σε έναν ατελή τρόπο», τόνισε.
Επισήμανε επίσης ότι οι νέοι πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για μια δια βίου δέσμευση, επαίνεσε την «ερωτική διάσταση» της αγάπης μέσα στο γάμο, και είπε ότι η εκκλησία χρειάζεται μια «υγιή δόση αυτοκριτικής» για τη θέση της στο παρελθόν ότι η τεκνοποίηση ήταν ο «σχεδόν αποκλειστικός» λόγος για το γάμο.
«Με κανένα τρόπο δε μπορούμε να σκεφτούμε ότι η ερωτική διάσταση της αγάπης είναι κακό που επιτρέπεται, ή βάρος που πρέπει να γίνεται ανεκτό για το καλό της οικογένειας, αλλά είναι δώρο του Θεού που ομορφαίνει την συνάντηση ανάμεσα στους συζύγους», σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα «υπέροχο δώρο» που ο Θεός έδωσε στα πλάσματα που δημιούργησε.