Άνδρες της γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν τα ξημερώματα της Τρίτης στο Gaîté Lyrique, ένα πολιτιστικό κέντρο του Παρισιού, για να εκδιώξουν περισσότερους από 400 νεαρούς μετανάστες που είχαν καταλάβει το κτίριο επί τρεις μήνες.
Οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Gaîté Lyrique στο κέντρο του Παρισίου για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την επιδρομή αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τους αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, Laurent Nuñez, έδωσε στους καταληψίες, πολλοί από τους οποίους φέρονται να είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, προθεσμία μέχρι την Τρίτη για να εκκενώσουν το κτίριο, λέγοντας ότι δεν είχαν «δικαίωμα ή τίτλο» να βρίσκονται εκεί.
Στις 5 το της Τρίτης περίπου 200 διαδηλωτές που ενημερώθηκαν για την επικείμενη αστυνομική επιδρομή, συγκεντρώθηκαν στο La Gaîté Lyrique, ένα πρώην θέατρο που μετατράπηκε σε χώρο ψηφιακών τεχνών και σύγχρονης μουσικής, μια ώρα πριν από την άφιξη της αστυνομίας και των χωροφυλάκων.

Η Léa Balage, βουλεύτρια του κόμματος Les Écologistes που ήταν παρούσα, δήλωσε ότι μόνο λίγοι από τους καταληψίες είχαν παραμείνει μέσα στο κτίριο. «Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει τη νύχτα ... αλλά δεν έχουν καμία [στεγαστική] λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Στους καταληψίες είχε προταθεί στέγαση στη Ρουέν, 130 χιλιόμετρα από το Παρίσι
Μία άλλη βουλεύτρια που ήταν παρών, η Danielle Simonnet, μέλος του αριστερού κόμματος Parti de Gauche, δήλωσε ότι η νομαρχία είχε προτείνει να στεγάσει τους καταληψίες στη Ρουέν, 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού.
Πολλοί από τους εκδιωχθέντες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που προορίζονταν να τους μεταφέρουν έξω από την πόλη και αρκετοί ενώθηκαν με τους διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση τους.

«Δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό γι' αυτούς- κυρίως για εκείνους που έχουν ακρόαση στο Παρίσι και σπουδάζουν εδώ», δήλωσε ο Simonnet.
Évacuation de la Gaité Lyrique ce matin.
— Luc Auffret (@LucAuffret) March 18, 2025
Du gaz lacrymogène a été utilisé. Les forces de l'ordre évacuent actuellement l'intérieur du théâtre. pic.twitter.com/HeOwZeyFpj
Μετά την εκκένωση του κτιρίου, η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη με τους διαδηλωτές να εμπλέκονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία για αρκετές ώρες. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, βαν της αστυνομίας εξακολουθούσαν να αποκλείουν τις δύο άκρες του πεζόδρομου για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα επέστρεφε, ενώ το κέντρο ασφαλιζόταν και γινόταν εκτίμηση των ζημιών.

Το επταώροφο κτίριο, η πρόσοψη του οποίου χρονολογείται από το 1862, άνοιξε το 2011 μετά από ανακαίνιση τρεισήμισι ετών. Διαθέτει τρεις αίθουσες παραστάσεων, εκθεσιακούς χώρους, έναν χώρο που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και όπου πραγματοποιούνται εργαστήρια και εκπαιδευτικά μαθήματα, έναν χώρο βιντεοπαιχνιδιών, εκθεσιακούς χώρους και ένα κατάστημα.
Το κέντρο ακύρωσε το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα τον Δεκέμβριο και κατηγόρησε τις αρχές της πόλης και την κυβέρνηση για αδράνεια.
Την Τρίτη, ο David Robert, εκπρόσωπος του Gaîté Lyrique, δήλωσε στο BFMTV:
«Ως πολίτης δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος που φαίνεται ότι οι περισσότεροι νέοι θα κοιμηθούν στο δρόμο απόψε».

»Υποφέραμε από αυτή την κατάληψη, αλλά ως πολιτιστικός και κοινωνικός οργανισμός δεν ήταν δική μας ευθύνη να βάλουμε τους ανθρώπους στο δρόμο στη μέση του χειμώνα εν μέσω θερμοκρασιών υπό το μηδέν.
»Ζητήσαμε την εκκένωση μαζί με αξιοπρεπείς συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους, κάτι που φάνηκε απαραίτητο».
Με πληροφορίες από Guardian