Να κρατήσει τους Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ θέλει η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.
Η δήμαρχος έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στη Γαλλία, λέγοντας ότι θέλει να διατηρήσει τους Ολυμπιακούς δακτυλίους στον Πύργο του Άιφελ μετά το τέλος των θερινών Αγώνων. «Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω τη σύμφωνη γνώμη της ΔΟΕ [Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής]», δήλωσε η Ινταλγκό στην εφημερίδα Ouest-France το Σαββατοκύριακο. «Λοιπόν, ναι, θα μείνουν στον Πύργο του Άιφελ», πρόσθεσε.
Κάποιοι Παριζιάνοι υποστήριξαν την απόφαση, αλλά άλλοι - συμπεριλαμβανομένων των ακτιβιστών της πολιτιστικής κληρονομιάς - είπαν ότι ήταν κακή ιδέα και θα «μολύνει» το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Οι πέντε ολυμπιακοί κύκλοι -πλάτους 29 μέτρων, ύψους 15 μέτρων και βάρους 30 τόνων- τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού στις 26 Ιουλίου και αναμενόταν να αφαιρεθούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Αλλά η Ινταλγκό είπε ότι ήθελε να διατηρήσει τους κύκλους - σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους. Πρόσθεσε ότι οι σημερινοί κύκλοι - ο καθένας με διάμετρο εννέα μέτρων - είναι πολύ βαριοί και κάποια στιγμή θα αντικατασταθούν από μια ελαφρύτερη έκδοση. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος υποστήριξε επίσης ότι «οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι» κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ήθελε «αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει».
Κάποιοι Παριζιάνοι καθώς και επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας στηρίζουν την απόφαση της δημάρχου: «Ο Πύργος του Άιφελ είναι πολύ όμορφος, οι κύκλοι προσθέτουν χρώμα. Είναι πολύ ωραίο να τον βλέπεις έτσι», είπε μια νεαρή γυναίκα, η οποία αυτοπροσδιορίστηκε ως Solène, είπε στον ιστότοπο France Bleu. Αλλά η Manon, κάτοικος της περιοχής, είπε ότι αυτή είναι «μια πραγματικά κακή ιδέα». «Είναι ένα ιστορικό μνημείο, γιατί να το μολύνουμε με κύκλους; Ήταν καλό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τώρα τελείωσαν, μπορούμε να προχωρήσουμε, ίσως πρέπει να τα αφαιρέσουμε και να επιστρέψουμε τον Πύργο του Άιφελ όπως ήταν πριν», είπε στο France Bleu. Ο χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Christophe Robin είπε ότι η δήμαρχος θα έπρεπε να έχει συμβουλευτεί τους Παριζιάνους πριν προχωρήσει στο σχέδιό της. Σε μια ανάρτησή του στο X, υπενθύμισε ότι ο Πύργος του Άιφελ παρουσίαζε μια διαφήμιση της Citroën το 1925-36.
Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε το 1889 για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού. Ο πύργος από σφυρήλατο πλέγμα αρχικά επικρίθηκε έντονα από παριζιάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους - αλλά τώρα θεωρείται από τους περισσότερους ως το σύμβολο της «Πόλης του Φωτός».
Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος στο Παρίσι από το 2014, είναι γνωστή για τις τολμηρές -και μερικές φορές αμφιλεγόμενες- μεταρρυθμίσεις της. Κατά τη θητεία της, πολλοί δρόμοι της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των όχθες του ποταμού Σηκουάνα, έχουν πεζοδρομηθεί. Πέρυσι, κέρδισε πειστικά ένα δημοψήφισμα για την απαγόρευση της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ. Ωστόσο, λιγότερο από το 8% των δικαιούχων προσήλθαν να ψηφίσουν. Τον Φεβρουάριο, η Ινταλγκό κέρδισε και πάλι αφού οι Παριζιάνοι ενέκριναν μια απότομη αύξηση στα ποσοστά στάθμευσης για οχήματα SUV.
Ωστόσο, τόσο οι ομάδες οδηγών όσο και τα στελέχη της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στο σχέδιο, λέγοντας ότι η ταξινόμηση των SUV ήταν παραπλανητική καθώς πολλά αυτοκίνητα οικογενειακού μεγέθους θα επηρεαστούν. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Christophe Béchu είπε τότε ότι η προσαύξηση ισοδυναμούσε με «τιμωρητικό περιβαλλοντισμό».
Και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η Ινταλγκό κολύμπησε στον Σηκουάνα για να αποδείξει ότι το ποτάμι ήταν ασφαλές για αθλήματα κολύμβησης που διεξήχθησαν εκεί.
Με πληροφορίες από BBC