Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο επιζών του Ολοκαυτώματος Eddie Jaku, ο οποίος πέρυσι κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη».
Το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του έγινε best seller.
«Ο Eddie Jaku ήταν ένας φάρος φωτός και ελπίδας όχι μόνο για την κοινότητά μας, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», δήλωσε ο Darren Bark, διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Συμβουλίου των Αντιπροσώπων της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.
«Θα τον θυμόμαστε πάντα για τη χαρά που τον ακολούθησε και τη συνεχή ανθεκτικότητά του μπροστά στις αντιξοότητες», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απότισε φόρο τιμής στην απόφαση του Jaku να «κάνει τη ζωή του μαρτυρία για το πώς η ελπίδα και η αγάπη μπορούν να νικήσουν την απόγνωση και το μίσος».
«Θα λείψει, ειδικά από την εβραϊκή μας κοινότητα. Ήταν έμπνευση και χαρά», πρόσθεσε ο Μόρισον.
Ο Jaku είχε πει σε ομιλία του στο Σίδνεϊ το 2019: «Δεν μισώ κανέναν. Το μίσος είναι μια ασθένεια που μπορεί να καταστρέψει τον εχθρό σου, αλλά και εσένα. Η ευτυχία δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι στα χέρια σας. Κάνω ό, τι μπορώ για να κάνω αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για όλους».
Ο Jaku γεννήθηκε ως Abraham "Adi" Jakubowiez τον Απρίλιο του 1920 στη γερμανική πόλη της Λειψίας. Οι γονείς του και πολλοί από την ευρύτερη οικογένειά του δεν επέζησαν του πολέμου.
Αποβλήθηκε από το σχολείο το 1933 σε ηλικία 13 ετών επειδή ήταν Εβραίος, αλλά κατάφερε να τελειώσει το γυμνάσιο σε άλλη πόλη με ψευδώνυμο το 1938.
Ο ίδιος είχε πει ότι τα προσόντα του τον γλίτωσαν από τους θαλάμους αερίων τα επόμενα χρόνια επειδή εργάστηκε ως σκλάβος- εργάτης.
Στάλθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Μπούχενβαλντ και Άουσβιτς, όπου οι γονείς του πέθαναν σε θαλάμους αερίων κατά την άφιξή τους. Εκείνος κατάφερε να διαφύγει.
Πέρασε μήνες κρυμμένος πριν τα αμερικανικά στρατεύματα τον βρουν πεινασμένο και άρρωστο με χολέρα και τύφο.
Το 1946, παντρεύτηκε στο Βέλγιο την Εβραία σύζυγό του Flore, η οποία είχε περάσει τη διάρκεια του πολέμου στο Παρίσι προσποιούμενη τη Χριστιανή. Μετανάστευσαν στην Αυστραλία το 1950.
Εκείνος εργαζόταν σε ένα γκαράζ του Σίδνεϊ και η γυναίκα του ήταν μοδίστρα.
Σημαδεμένος για πάντα με έναν αριθμό κρατουμένου του Άουσβιτς στο αριστερό του χέρι, έγινε επίσης εθελοντής στο Εβραϊκό Μουσείο του Σίδνεϊ, μοιράζοντας τις εμπειρίες και τις φιλοσοφίες της ζωής του με τους επισκέπτες.
Ο Jaku είχε πει ότι με τη γέννηση του πρώτου του γιου Andre, συνειδητοποίησε ότι ήταν ο πιο τυχερός άνθρωπος στη Γη.
Με πληροφορίες του AP/Guardian