Πέθανε ο Τσάρλι Κόουλ, ένας από τους φωτογράφους που κατέγραψε την περίφημη στιγμή με τον άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς κατά τη διάρκεια των αιματηρών διαδηλώσεων στη πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989.
Η εικόνα του άνδρα που στέκεται μπροστά από το κονβόι με τα τανκς μία ημέρα μετά το θάνατο εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων, ανθρώπων, έμελλε να γίνει σύμβολο των διαμαρτυριών ενώ ο Κόουλ κέρδισε το βραβείο World Press Photo 1990.
Τα τελευταία χρόνια ο Κόουλ ζούσε στο Μπαλί της Ινδονησίας και πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 64 ετών.
Ο Κόουλ ήταν ένας από τους τέσσερις φωτογράφους που απαθανάτισαν την σκηνή στις 5 Ιουνίου το 1989. Τράβηξε την φωτογραφία χρησιμοποιώντας έναν τηλεφακό από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου, σκηνοθετώντας το κάδρο του ώστε ο άνδρας να φαίνεται στην αριστερή κάτω γωνία της εικόνας.
Ο ίδιος αργότερα περιέγραψε το πως περίμενε ότι ο άνδρας θα σκοτωθεί και ένιωσε ότι είχε την ευθύνη να καταγράψει ό,τι συνέβαινε. Ωστόσο ο άγνωστος διαδηλωτής τελικά απομακρύνθηκε από τη σκηνή από δύο άλλους άνδρες. Το τι συνέβη μετά σε εκείνον παραμένει άγνωστο.
Ο Κόουλ γνώριζε ότι θα έμπαινε στο στόχαστρο της Ασφάλειας της Κίνας που θα τον αναζητούσε. Γι αυτό το λόγο έκρυψε το φιλμ - που δεν είχε εμφανίσει - στο μπάνιο. Λίγο αργότερα, αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα και έψαξαν το δωμάτιο του ξενοδοχείου αλλά δεν βρήκαν το φιλμ.
Η σκηνή που φωτογραφήθηκε από τον ίδιο και άλλους τρεις φωτογράφους έγινε σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης σε όλον τον κόσμο.
Η Τιεν Αν Μεν παραμένει ένα ζήτημα που υπόκειται σε βαριά λογοκρισία στην σύγχρονη Κίνα με τις φωτογραφίες του άνδρα που στάθηκε μπροστά από τα τανκς να έχουν απαγορευτεί.
σχόλια