Προσπαθώντας να εξετάσει κανείς τα βαθύτερα αίτια των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ουκρανία, διαπιστώνει ότι το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να αποφύγει την καταστροφή.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρηματικά αποθέματα που υπάρχουν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες μόλις τριών μηνών. Μπορεί όμως η Ουκρανία να εκδώσει ομόλογα για να αντλήσει τα μετρητά που χρειάζεται;
"Μπορούν να εκδώσουν ομόλογα, αν υπάρχουν κάποια καλά νέα από το οικονομικό μέτωπο. Για παράδειγμα, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσει σε κάποιου είδους συμφωνία αναχρηματοδότησης, αν υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρώπη ή αν έρθει η Ρωσία να βοηθήσει και δηλώσει δημοσίως ότι μπορεί να παράσχει κάποιου είδους χρηματοδότηση. Τότε ίσως (οι Ουκρανοί) μπορέσουν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην αγορά", εξηγεί στην κάμερα του euronews ο χρηματιστής Φρανσουά Τζιρόντ.
Η Ουκρανία έλαβε δάνεια ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από ρωσικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο, αλλά τα χρήματα αυτά δεν αποδείχθηκαν αρκετά. Ετσι, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές στο Κίεβο, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε στον Γιανουκόβιτς μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί, κατά την συνάντησή τους πριν δύο εβδομάδες.
Ο πολιτικός επιστήμονας Μικιάλο Πογκρεμπίνσκι εξηγεί: "Αναφορικά με την Ρωσία, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γιανουκόβιτς και Πούτιν πέραν των άλλων, αφορούσαν και το ζήτημα του δανεισμού με προνομιακούς όρους από την Ρωσία. Νομίζω ότι το ποσό που συζητείται είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφορούσαν επίσης την χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου αλλά και την ανανέωση των εντολών για επενδύσεις στην Ουκρανία από ρωσικές επιχειρήσεις". (euronews)