Με τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ισπανίας να έχουν πλήξει τη Βαλένθια, η αναζήτηση θυμάτων και αγνοουμένων συνεχίζεται, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία να καταγράφουν 210 νεκρούς.
Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει αβέβαιος, καθώς η αναζήτηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με πολλά σώματα να εντοπίζονται κάτω από νερά, μέσα σε οχήματα και σκεπασμένα με λάσπη. Η ελλιπής πληροφόρηση ενισχύει τον φόβο και την αίσθηση ότι το δράμα είναι μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώνεται.
Από το Σάββατο, ο αριθμός των θυμάτων παραμένει αμετάβλητος, με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Generalitat να αναφέρει ότι το έργο της ανεύρεσης και ταυτοποίησης συνεχίζεται. Ειδικές ομάδες επιφορτισμένες με την ταυτοποίηση των θυμάτων βρίσκονται στο πεδίο, καταγράφοντας στοιχεία που διασταυρώνονται με τα δεδομένα των οικογενειών που αναζητούν τους δικούς τους, σύμφωνα με την El Pais.
Ταυτόχρονα, η απουσία επίσημων στοιχείων για τον αριθμό των αγνοουμένων εντείνει την αβεβαιότητα. Ο πρόεδρος της Generalitat, Κάρλος Μαθόν, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχαν δεχτεί "χιλιάδες κλήσεις" αναζήτησης αγνοουμένων, αν και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές για τα ίδια πρόσωπα καθιστούν την εκτίμηση δύσκολη. Την Κυριακή, η Generalitat άνοιξε τρία νέα γραφεία για να επιταχύνει τη διαδικασία παραλαβής αναφορών αγνοουμένων, ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποια εκτίμηση για το συνολικό αριθμό.
Οι τοπικές αρχές και οι διασώστες συνεργάζονται για να επαληθεύσουν κάθε πληροφορία, με τα πρωτόκολλα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών να προβλέπουν τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως drones και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών για την ανεύρεση θυμάτων.
Γιατί δεν έχει εκδοθεί συγκεκριμένος αριθμός αγνοουμένων
Οι διασώστες, όπως η Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης (UME), που επιχειρούν στο σημείο, λειτουργούν με βάση τους καταλόγους των αγνοουμένων που λαμβάνουν από το Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης και άλλες τοπικές αρχές. Ανάμεσα στις προκλήσεις περιλαμβάνεται και η διαχείριση των συναισθηματικά φορτισμένων στιγμών που βιώνουν οι διασώστες και οι συγγενείς των αγνοουμένων, καθιστώντας την ανάγκη για τακτική ενημέρωση κρίσιμη.
Ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων δεν είναι απλώς στατιστικά στοιχεία. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής David Alexander από το University College London, η συνεχής ενημέρωση και επαλήθευση αυτών των αριθμών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποφυγή διασποράς παραπληροφόρησης.
Ο χρόνος που απαιτείται για την ακριβή καταγραφή των θυμάτων μιας φυσικής καταστροφής μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως 14 ημέρες, ανάλογα με την έκταση της καταστροφής και την περιοχή που επηρεάστηκε. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνήθως μειώνονται, καθώς η πιθανότητα ανεύρεσης ζωντανών θυμάτων μειώνεται δραστικά.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρόκληση της καταγραφής αγνοουμένων και θυμάτων στις φυσικές καταστροφές είναι πολύπλοκη και απαιτεί συντονισμένη συνεργασία των αρχών και σύγχρονες μεθόδους αναζήτησης.