Οι 58 πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν και επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius, θα επιβιβαστούν σε πλοίο των ενόπλων δυνάμεων σε διεθνή ύδατα και θα μεταφερθούν στη Μάλτα.
Στη συνέχεια, τέσσερις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τους υποδεχθούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Μάλτας.
«Η Μάλτα και η Γαλλία και πάλι επεμβαίνουν για να λύσουν ένα αδιέξοδο με μετανάστες», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Με τον (γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες θέλουμε να δείξουμε πως η πολυμερής προσέγγιση είναι δυνατή».
Ο εκπρόσωπος του Μούσκατ, Κουρτ Φαρούτζα, ανέφερε πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί «μόλις καταστεί δυνατό από άποψη επιμελητείας» και πως «η κυβέρνηση της Μάλτας συμμετέχει σ' αυτή την προσπάθεια σε καθαρά ανθρωπιστική βάση».
Λίγο αργότερα, οι υπηρεσίες του γάλλου πρωθυπουργού ανακοίνωσαν πως η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ισπανία συμφώνησαν να κατανείμουν μεταξύ τους 58 μετανάστες και πρόσφυγες του Aquarius. Το πλοίο, αφού τους αποβιβάσει στη Μάλτα, θα μπορέσει να μεταβεί στη Μασσαλία, προστίθεται.
Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 άτομα, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη Λισαβόνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο γαλλική κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μάλτας, μόλις οι μετανάστες μεταφερθούν σε πλοίο της Μάλτας, το Aquarius θα συνεχίσει τον πλου του προς τη Μασσαλία «για να τακτοποιήσει την κατάστασή του, δεδομένου ότι του αφαιρέθηκε η σημαία».
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Παναμάς αφαίρεσε τη σημαία του από το Aquarius έπειτα από ιταλικές πιέσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP